Suriye muhalefeti yeni bir oluşum için Doha’da bir araya geldi

Suriye muhalefeti, yeni bir oluşum için Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi.

Konu ile ilgili Lübnan Al-Akhbar gazetesinin raporundan bazı satırbaşları şöyle:

Geçtiğimiz iki hafta boyunca, Suriye muhalefetinden isimler ve sahada savaşan grupların temsilcileri, muhalefet “koalisyonu” başkanı Salem El-Muslat’ın da bulunduğu Doha’da bir araya geldi. Muhalifler; ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Şam ile normalleşmeye uzak duran diğer ülkelerin büyükelçileri ve temsilcileri, El-Muslat’ın davetlisi olarak kahvaltıda bir araya geldi.

Al-Akhbar’a konuşan Suriyeli muhalif kaynaklar, Doha’nın ev sahipliği yaptığı çalıştayın, Türkiye’nin muhalefet faaliyetleri üzerindeki büyük kısıtlamaları nedeniyle, Suriye muhalefeti için Doha’yı bir faaliyet merkezi olarak hedeflediklerini belirtti. Kaynaklar, Türkiye’deki seçimler ve Ankara’nın Şam açılımından dolayı Türkiye’deki faaliyetlerinin kısıtlandığını düşünüyor.

Kaynaklar, Katarlı yetkililerin bir sonraki sürece hazırlık aşamasında daha kapsayıcı bir siyasi oluşum oluşturmaya teşvik etmek amacıylai Suriyeli muhalif figürlerle bir araya geldiğini dile getirdi. Bu, kaynaklara göre, Katarlı yetkililer İdlib’e atıfta bulunarak, “hizipler arasındaki şiddetli çatışmaları durdurmak gerekiyor” diyor. Doha merkezli yeni oluşum, İdlip’teki El-Kaide’nin eski uzantısı Nusra ve Fırat nehri doğusunda kontrol sağlayan Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ile de temas içerisinde.