Ürdün Dışişleri Bakanı, Esad’la görüştü: Gündem sığınmacılar

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Pazartesi günü Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen El Safadi’yi kabul etti. Görüşmede Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü ve ikili ilişkiler ele alındı.

SANA’da yer alan habere göre, toplantı sırasında Esad, Suriyeli mültecilerin köylerine ve kasabalarına güvenli bir şekilde geri dönmelerinin Suriye devleti için bir öncelik olduğunu, bu geri dönüş için temel yapının ve tüm biçimleriyle yeniden inşa ve rehabilitasyon gerekliliklerinin güvence altına alınması ve bu sürecin geri dönenlerin normal yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlayacak erken iyileşme projeleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Esad Suriye’nin gerek yasama ve hukuk düzeyinde gerekse uzlaşmalar düzeyinde aldığı tüm tedbirlerin sığınmacıların geri dönüşü için en iyi ortamın sağlanmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, mülteci meselesinin tamamen insani ve ahlaki bir mesele olduğunu ve hiçbir şekilde siyasileştirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Safadi ise Ürdün’ün Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusunda sarf ettiği son çabaları ve bu konuda Arap Temas Grubu ve Birleşmiş Milletler ile koordinasyon halinde oluşan yeni önerileri sundu. Safadi, Ürdün’ün Suriye’de istikrarı desteklediğini ve ülkesinin iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirecek ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüşüne katkıda bulunacak ikili alanlarda Suriye hükümetiyle birlikte çalışmaya istekli olduğunu vurguladı. Ürdünlü diplomat, ‘en gerçekçi ve faydalı’ seçeneğin Suriye krizinin etkilerini kademeli olarak ele almak olduğunun altını çizdi.