Cenin’e yönelik saldırı ikinci gününde: Ölü sayısı 10’a yükseldi 

İsrail işgal güçlerinin Batı Şeria’daki Cenin’e yönelik saldırısı ikinci gününe girdi. Mülteci kampını tahliye etmeye yönelik hamleler de yapan İsrail güçlerinin saldırıları gece de devam etti.

İşgal güçleri on binlerce Filistinliyi evlerini boşlatmaya zorlarken, saldırılarda ölenlerin sayısı 10’a yükseldi. Ölen Filistinliler arasında 3 de çocuk bulunuyor. Filistin Kızılayına göre Pazartesi gecesi yaklaşık 3.000 Filistinli sivil Cenin mülteci kampındaki evlerini terk etti.

Dünya Sağlık Örgütüne göre İsrail güçleri, işgal harekatı sırasında yaralananları tedavi etmeye çalışan sağlık görevlilerine erişimi engelledi. DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, “İlk müdahale ekiplerinin, ağır yaralılara ulaşmak da dahil olmak üzere mülteci kampına girmeleri engellendi,” dedi. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ise personelinin kurşun yarası almış hastaları tedavi ettiği Halil Süleyman hastanesinin avlusuna gaz kapsüllerinin düştüğünü söyledi. MSF, İsrail ordusuna ait buldozerlerin kampa giden yolları tahrip ettiğini ve bunun da ambulansların yaralılara ulaşmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanebi, Kan Radyosu’na verdiği demeçte saldırının sonuna yaklaşıldığını belirterek, operasyonun ‘belirlenen hedefe ulaşmayı tamamlamaya yakın olduğunu’ söyledi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazartesi öğleden sonra son olaylarla ilgili olarak telefonla bir durum değerlendirmesi yaptı. Telefon görüşmesinde Netanyahu’ya İsrail güçlerinin sahadaki faaliyetleri ve ordunun gelecekteki hedefleri hakkında bilgi verildi. 

Görüşmede Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Shin Bet direktörü Ronen Bar’ın yanı sıra bir dizi üst düzey general de yer aldı.

Öte yandan Haaretz’e göre, Tel Aviv’de şüpheli bir arabalı saldırının ardından bir sürücü vurularak öldürüldü. İsrail ulusal acil durum ve sağlık servisi Magen David Adom (MDA), yerel saatle öğleden sonra 1’den hemen sonra Pinchas Rosen Caddesinde bir aracın çarpması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi. 

MDA, “Acil tıp teknisyenlerimiz ve sağlık görevlilerimiz olay yerinde 5 yaralıya tıbbi tedavi uyguluyor,” şeklinde bir tweet attı. Haaretz, sürücünün olay yerinde bir sivil tarafından vurularak öldürüldüğünü yazdı.