Ana Sayfa Dünya ABD ve İngiltere Yemen’e saldırdı: Ensarullah, İran ve Hizbullah’tan açıklamalar

ABD ve İngiltere Yemen’e saldırdı: Ensarullah, İran ve Hizbullah’tan açıklamalar

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesi ile birlikte Birleşik Krallık’a bağlı askeri güçlerin Yemen’deki hedefleri vurduğunu açıkladı.

Biden perşembe günü yaptığı açıklamada, Yemen’i hedef alan bir dizi saldırının, ABD ve müttefiklerinin Yemen direnişinin Kızıldeniz’e yönelik ‘aralıksız saldırılarına müsamaha göstermeyeceğini’ göstermeyi amaçladığını söyledi.

Biden, ABD ve müttefiklerinin bu hamleyi ancak ‘diplomatik müzakere girişimleri ve dikkatli müzakerelerden sonra’ yaptığını ileri sürdü. ABD Başkanı, “Bu saldırılar, Husilerin Kızıldeniz’deki uluslararası deniz gemilerine yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırılarına doğrudan yanıt olarak gerçekleşti; tarihte ilk kez gemisavar balistik füzelerinin kullanılması da dahil,” dedi.

Associated Press’e (AP) konuşan kaynaklara göre Amerikan ve İngiliz orduları, Husiler tarafından kullanılan bir düzineden fazla bölgeyi bombaladı ve savaş gemisinden fırlatılan Tomahawk füzeleri ve savaş uçaklarını kullanarak büyük bir misilleme saldırısında bulundu. Kaynaklar askeri hedeflerin lojistik merkezler, hava savunma sistemleri ve silah depolarını içerdiğini söylediler.

Ensarullah: ABD ve İngiltere büyük bir bedel ödemeye hazır olmalı

Yemen’deki Ensarullah hareketi (Husiler), Yemen’deki hedeflere karşı tam ölçekli saldırılar başlattıktan sonra ABD ve İngiltere’yi şiddetle kınadı ve saldırganlığı artırmayı tercih etmeleri halinde bölgedeki askeri üslerinin saldırıya uğrayacağı konusunda uyardı.

Ensarullah’ın Ahlaki Rehberlik Dairesi Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Abdullah bin Amer El Cezire’ye verdiği demeçte, ABD ve İngiltere’yi ‘ağır bir bedeli kabul etmeye ve bu açık saldırganlığın tüm zararlı sonuçlarına katlanmaya hazır olmaya’ çağırdı.

Amer, “Biz (Yemen Silahlı Kuvvetleri), ABD ve Birleşik Krallık’ın [Yemen’e yönelik] saldırılarını artırması durumunda bölgedeki üslerini hedef alacağız,” dedi.

Amer ayrıca İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırganlığı durana kadar Kızıldeniz’deki operasyonlarına devam edeceklerini vurguladı.

İran ve Hizbullah’tan açıklamalar

İran, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik askeri saldırılarını şiddetle kınadı ve bunları ‘keyfi’ bir eylem ve ülkenin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali ve uluslararası yasa ve düzenlemelerin ihlali olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Siyonist rejim Filistin’de Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da saldırılarını ve savaş suçlarını sürdürürken, ABD ve İngiltere, Siyonist rejime destek şemsiyesini genişleterek dünya halklarının dikkatini Filistin halkına karşı işlediği bu sahte, cani ve saldırgan rejimin suçlarından uzaklaştırmaya çalışıyor,” dedi.

Hizbullah da yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırısını kınadığını belirterek, “Amerikan saldırganlığı, ABD’nin Siyonist düşmanın Gazze’de ve bölgede işlediği trajedilerde ve katliamlarda tam bir ortak olduğunu bir kez daha teyit ediyor,” dedi.

Exit mobile version