ABD: Yemen’e ait insansız su altı aracını vurduk

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) pazar günü yaptığı açıklamada, Amerikan kuvvetlerinin Husi isyancılara karşı beş ‘kendini savunma saldırısı’ düzenlediğini ve bu esnada bir denizaltı insansız su altı aracını (UUV) vurduğunu söyledi.

CENTCOM’un cumartesi günkü saldırılarla ilgili açıklamasına göre, ABD kuvvetleri, grubun 23 Ekim’de Kızıldeniz’den geçen gemilere yönelik eylemlere başlamasından bu yana Husilerin insansız bir su altı aracı (UUV) kullandığını ilk kez gözlemledi.

Açıklamaya göre, ABD kuvvetleri cumartesi günü Yemen saatiyle 18:00-08 arasında UUV’yi, üç mobil gemisavar seyir füzesini ve bir insansız yüzey gemisini başarıyla vurdu.

Açıklamaya göre, CENTCOM, Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerindeki bu beş hedefin ‘bölgedeki ABD Donanması gemileri ve ticari gemileri için yakın bir tehdit oluşturduğunu’ belirlemişti.

CENTCOM açıklamasında, “Bu eylemler seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak ve uluslararası suları ABD Donanması ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirecek,” denildi.

Eski bir Pentagon yetkilisi ve CIA görevlisi olan Mick Mulroy, New York Times’a Husilerin bir su altı insansız hava aracı kullanmasının dikkate değer olduğunu ve grubun yaklaşımını değiştiriyor gibi göründüğünü söyledi.

Mulroy, “İnsansız yüzey ve yeraltı gemilerinin tespit edilmesi ve yok edilmesi, hava dronları ve gemisavar füzelerinden daha zordur. Tüm bu silah sistemleri tek bir hedefe karşı kullanılsaydı, geminin savunmasını alt edebilirdi,” dedi.