Hindistan’dan İsrail’e ‘katıl’ dron satışı

Hint haber kanalı TV9 Hindi’nin bildirdiğine göre, Yeni Delhi, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik devam eden askeri saldırısına deste olmak için Tel Aviv’e Hermes 900 ‘katil’ insansız hava aracı gönderdi.

Hindistan hükümeti, ‘İsrail-Hamas savaşında İsrail’in ihtiyaçlarını’ karşılamak için belirsiz bir tarihte İsrail’e bir dizi Hermes 900 insansız hava aracı teslim etti. Hermes 900 insansız hava araçları, Hindistan’ın Haydarabad kentinde üretiliyor. Hermes 900 30 saatten fazla havada kalabiliyor.

İHA’lar, 2018’den beri Hindistan’ın Adani Defence and Aerospace ve İsrail’in Elbit Systems arasındaki ortak girişim (Adani-Elbit Advanced Systems India) tarafından Haydarabad’da üretiliyor.

Dron teslimatı haberi, yorum için İsrail savunma firmasıyla temasa geçen The Wire tarafından doğrulandı. Bir sözcü, ‘Elbit Systems’in İHA tedarik zincirimizin tedarikçisi olan Adani ile işbirliği yaptığını doğrulayabileceklerini’ söyledi.

Sözcü, Elbit Systems’in ‘tedarikçileri ve farklı müşterilere sağladıkları içerik de dahil olmak üzere belirli sözleşmelerin ayrıntıları hakkında yorum yapamayacağını’ da sözlerine ekledi.

İHA’ların teslimatı, Yeni Delhi ile Tel Aviv arasındaki askeri işbirliğinin arttığına işaret ediyor. Hindistan’ın yılda 1 milyar doların üzerinde harcama yaparak İsrail silahlarının en büyük alıcılarından biri olduğu bildiriliyor.