ABD, İran’a karşı İsrail’le ortak askeri planlamaya gidecek

Joe Biden yönetimi birkaç hafta önce İsrail’e İran’a yönelik ortak askeri planlama yapma fikrini önerdi.

Axios’tan Barak Ravid’e konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililere göre, ‘ABD’nin bu teklifi daha önce benzeri görülmemiş bir teklif.’ Bununla birlikte İsrailli yetkililer, ABD’nin karşı çıkması halinde İran’a ve özellikle de nükleer tesislerine karşı harekete geçme konusunda ‘İsrail’in elini kolunu bağlama’ girişimi olarak gördükleri bu öneriye şu ana kadar şüpheyle yaklaştı.

ABD’li bir yetkili teklifin ‘İran’ın nükleer programına karşı herhangi bir ABD-İsrail ortak saldırısı planlamakla ilgili olmadığını’ ileri sürdü. ABD’li yetkililer önerinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve CENTCOM Komutanı Orgeneral Erik Kurilla’nın son İsrail ziyaretleri sırasında gündeme geldiğini söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail’in bu fikri reddetmediğini ancak ‘ortak askeri planlamanın’ pratikte ne anlama geldiği ve bu sürecin istihbarat ve senaryolar alanında mı kalacağı yoksa ortak operasyonlar alanına mı uzanacağı konusunda açıklama istediğini söyledi.

ABD’li bir yetkili önerinin Washinton’ın Tel Aviv’e verdiği askeri desteğin bir güvencesi olduğunu ve hiçbir şekilde İsrail’in elini kolunu bağlama amacı taşımadığını söyledi. Yetkili bu tür bir ortak planlamanın her iki tarafın da farklı olasılıklara yönelik planlarını paylaşması ve her iki tarafın da İran’ın bölgedeki faaliyetleriyle ilgili olarak gelişebilecek farklı senaryolarla daha iyi başa çıkmanın yollarını tartışabilmesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi.