İsrail’deki Bayrak Günü’nde ‘Araplara Ölüm’ sloganları

İsrail’de Ortodoks Yahudiler ve yasadışı yerleşimciler, işgal altındaki Doğu Kudüs’te ‘Bayrak Günü’ yürüyüşü yaptı ve Filistinlilere karşı ırkçı sloganlar attı.

İsrail bayrağı taşıyan yürüyüşçüler, 1967’de Doğu Kudüs’ün ele geçirilmesi ve ardından işgal edilmesinin kutlandığı geçit törenine katılmak üzere Perşembe günü erken saatlerde Mescid-i Aksa yakınlarında toplandı. 

Al Jazeera’nin aktardığına göre bazı Ortodoks Yahudiler ‘Tapınağı yeniden inşa edin!’ sloganı attı. Reuters ise artık ‘gelenekselleşmiş’ olan ‘Araplara Ölüm!’ sloganının ve diğer sloganların eylemci gençler tarafından atıldığını belirtti. Reuters, yürüyüşte aşırı sağcı Arap karşıtı bir grup olan Lehava’ya ait bayrakların da görüldüğünü bildirdi. Eski Şehir’deki birçok Filistinli, yürüyüş nedeniyle dükkanını kapattı.

Gazze’de ise Doğu Kudüs’teki aşırı sağcıların ‘Bayrak Günü’ne karşı toplanan Filistinlilere İsrail polisi gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Gösteride Kudüs’teki eylemler kınandı ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına son vermesi çağrısında bulunuldu.