Yerleşimciler, Filistin’de 5 ayda 5 bin zeytin ağacını yok etti

İsrailli yerleşimciler son beş ayda işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin köylerinde 5.000’den fazla ağaca zarar verdi.

BM verileri 20 Aralık 2022 ile Nisan sonu arasında 84 olayda 4.000 ağacın zarar gördüğünü gösteriyor. İsrail gazetesi Haaretz tarafından derlenen rakamlara göre, son bir hafta içinde 1.150 ağaç daha tahrip edildi.

BM’ye göre Filistinli çiftçiler ve toprakları, özellikle hasat mevsimlerinde İsrailli yerleşimcilerin fiziksel şiddet, vandalizm ve hırsızlığı da içeren saldırılarının hedefi oluyor. 

Filistin tarım arazilerinin neredeyse yarısı, Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nde tahminen 10 milyon zeytin ağacıyla ekili.

Yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti Batı Şeria’da yaygın olsa da, BM insan hakları uzmanlarına göre saldırılar son yıllarda endişe verici bir oranda arttı. 2022 yılında en az 849 saldırı kaydedildi ve bunların 228’i can kaybına yol açtı. Söz konusu dönemde Filistinlilere ait yaklaşık 13.130 zeytin ağacı zarar gördü. 

İnsan hakları grupları daha önce İsrailli yetkilileri yerleşimci şiddetine olanak sağlamakla ve İsrailli suçluları kovuşturmamakla veya Filistinlileri korumamakla suçlamıştı. 

BM uzmanları geçen yıl, “Silahlı ve maskeli İsrailli yerleşimciler Filistinlilere evlerinde saldırıyor, okula giden çocuklara saldırıyor, mülkleri tahrip ediyor ve zeytinlikleri yakıyor ve tüm toplulukları tam bir cezasızlıkla terörize ediyor,” demişti.

BM uzmanları ayrıca, “İsrail güçlerinin sıklıkla yerleşimci saldırılarını kolaylaştırdığına, desteklediğine ve bu saldırılara katıldığına dair rahatsız edici kanıtlar, İsrailli yerleşimciler ile devlet şiddeti arasında ayrım yapılmasını zorlaştırmaktadır,” demişti.