AIPAC, İsrail’e acil yardıma karşı oy kullanan Cumhuriyetçilere bağış yapmayı kesti

ABD’deki güçlü İsrail lobi grubu Amerikan İsrail Halkla İşleri Komitesi (AIPAC), 14 milyar dolarlık İsrail’e yardım tasarısına oy vermeyi reddeden 15 Cumhuriyetçi Kongre üyesinin seçim kampanyalarına sağladığı fonu geri çekti. Cumhuriyetçi Yahudi Komitesi de yardım paketine karşı oy kullanan Cumhuriyetçi Kongre üyeleri için bağış toplamayı durdurdu.

Haaretz’de yer alan habere göre AIPAC desteklerinin durumu hakkında yorum yapmayı reddetti. Bunun geçici bir cezalandırma önlemi mi olduğu yoksa kasım ayındaki seçimlere yakın bir tarihte bağış toplamaya devam edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor. AIPAC’ın adaylara verdiği desteği resmi olarak geri çekip çekmeyeceği de belirsizliğini koruyor.

AIPAC, onlarca yıl Washington’ın en güçlü özel çıkar gruplarından biri olarak hizmet verdikten sonra, AIPAC siyasi eylem komitesini (AIPAC PAC) ve United Democracy Project Super PAC’i kurarak temel modelini önemli ölçüde değiştirmişti.

Süper PAC’ler politikacılara doğrudan katkıda bulunamıyorlar, fakat belirli adayların lehinde veya aleyhinde kampanya yürütmek için sınırsız meblağlar talep edip harcayabiliyorlar; ayrıca fon kaynaklarını da derhal bildirmek zorunda değiller. Federal PAC ise kampanyalara ne tür bir katılımda bulunabileceği konusunda daha katı sınırlamalara ve kılavuzlara sahip.

Kamuoyuna açıklanmayan söz konusu Cumhuriyetçilere yönelik finansmanın durdurulması kararı, AIPAC PAC’ın web sitesinde açıkça görülüyor. AIPAC’ın desteklediği adayların yer aldığı sayfada, bağışçılar özel bir miktar ya da 250, 500, 1000, 2000 ya da 3300 dolarlık önceden belirlenmiş ücretlerle katkıda bulunma seçeneğine sahipler. Adayın önseçimi henüz gerçekleşmemişse 6.600 dolarlık bir seçenek de mevcut.

Bununla birlikte, söz konusu 15 Kongre üyesi için (beş ABD senatörü ve 10 Temsilciler Meclisi üyesi) bağışçılar herhangi bir para katkısında bulunamıyor.

Senatörler Tom Barrasso, Marsha Blackburn, Ted Cruz, Josh Hawley ve Rick Scott, Demokratların Filistinlilere verdiği desteği silah olarak kullanmaya çalışırken Demokratların İsrail politikasını eleştirenlerin başında geliyorlar.

Bu kişiler, büyük ölçüde ABD’nin İsrail’e verdiği koşulsuz ve şartsız maddi ve retorik desteğin statükosunu değiştirecek her türlü politikaya karşı çıkmaları nedeniyle AIPAC’in yakın müttefikleri olarak görülüyorlardı.

Bu amaçla, kampanya finansman açıklamalarına göre AIPAC, Barrasso için yaklaşık 388.000 dolar, Cruz için 328.000 dolar, Blackburn için 270.000 dolar, Scott için 238.000 dolar ve Hawley için 62.000 dolar dahil olmak üzere senatörlerin yeniden seçim kampanyaları için yüz binlerce dolar toplamıştı.

Senatörlerin hepsinin yeniden seçilme olasılığının yüksek olduğu düşünülüyor ve AIPAC’in bağış kararının bu olasılık üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmayacağı belirtiliyor.