ABD, “Filistin devleti için Arap planı”nı engellemeye çalışıyor

Times of Israel’in (ToI) haberine göre Beyaz Saray, Arap müttefiklerinin belirli bir takvim çerçevesinde bir Filistin devleti kurulmasına yönelik bir planı ilerletmelerini engellemeye çalışıyor.

Nisan ayında Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün ve Filistin Yönetimi’nden bakanlar, İsrail’in Gazze’ye yönelik mevcut işgalinin ardından Filistin’in geleceğine ilişkin vizyonlarının taslağını tamamladılar.

Plan, bir Filistin devletinin derhal uluslararası alanda tanınmasını ve Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te bir barış gücü kurulmasını içeriyordu. İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki barış görüşmelerinin iki yıl içinde tamamlanması ve Batı Şeria geçişlerindeki İsrail kontrolünün Filistin Yönetimi’ne devredilmesi öngörülüyor.

Fakat konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir Arap diplomata göre ABD, Arap önerisini “tamamen gerçek dışı” buldu. Arap yetkiliye göre, Arap önerisini alternatif sunmadan reddetmek istemeyen Dışişleri Bakanlığı, Arap müttefikleriyle devam eden görüşmelerde temel olarak kullanılabilecek bir dizi ilkeler taslağı hazırladı.

ToI, ABD planının bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini iddia ettiğini fakat ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın daha önce Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşmeyi kabul etmesi için gerekli olduğunu belirttiği gibi “Filistin devletine giden zamana bağlı, geri dönüşü olmayan bir yolu” savunmadığını belirtiyor.

Middle East Eye (MEE) cuma günü, Biden’ın Filistin Yönetimi’nin güvenlik güçlerini, savaş sonrasında Gazze’de Filistin Yönetimi’ni iktidara getirme çabalarının bir parçası olarak ABD ordusunun Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) denetimi altına alma planını değerlendirdiğini bildirdi.

ABD’nin İsrail ve Filistin Yönetimi Güvenlik Koordinatörlüğü (USSC) 2005 yılında Filistin Yönetimi güvenlik güçlerini eğitmek üzere kuruldu ve Filistinlilerin işgale karşı direnişini önlemek için ABD ve İsrail ile koordinasyon içinde çalışıyor. ABD’nin Filistin Yönetimi ile güvenlik ilişkileri daha önce Dışişleri Bakanlığı ve CIA aracılığıyla koordine ediliyordu.

ABD’li bir yetkiliye göre bu plan ilk olarak CENTCOM’un işgal altındaki Batı Şeria’daki güvenlik ilişkilerinin sorumluluğunu üstlenmesini öngörüyor. Filistin Yönetimi Güvenlik Hizmetleri Gazze’ye taşındığında, şeritte faaliyet gösteren güç de CENTCOM’un yetki alanına girecek.

Beyaz Saray, savaşın sona ermesinin ardından Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yönetimini üstlenmesini ve İsrail’in askeri kontrolü elinde tutmasını istediğini söylüyor. Filistin Yönetimi Başkanı Muhammed Mustafa Mayıs ayında yaptığı açıklamada, “Gazze’de iktidarda olacağımız güne hazırlanıyoruz,” demişti.