The Guardian: Suudi Arabistan İsrail’le normalleşmeye karşı çıkıyor

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, Tel Aviv’in bağımsız bir Filistin devleti konusundaki uzlaşmazlığı nedeniyle İsrail ile normalleşme anlaşmasından vazgeçerek ABD ile ‘daha mütevazı’ bir savunma anlaşması için bastırıyor. 

İngiliz gazetesi, “Bu seçenek kapsamında ABD ve Suudi Arabistan ikili bir savunma anlaşması, Suudi sivil nükleer enerji endüstrisinin inşasında ABD’nin yardımı ve yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojiler alanında üst düzey paylaşım anlaşmaları imzalayacak,” diyor.

Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “İsrail-Filistin barışına yönelik ilerleme yerine, Suudi monarşisi sadece ikili bir anlaşmayı ABD’nin İran yayılmacılığını kontrol altına alma çabalarında ve Washington’un özellikle Çin ile olan ‘büyük güç rekabetinde’ bir kazanım olarak sunuyor.”

İsrail hükümetinin Gazze’nin en güneyindeki Refah kentini işgal etme konusundaki kararlılığı da Suudi ‘B Planı’nın gerekçesi olarak gösteriliyor.

Normalleşme karşılığında Suudi liderler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun defalarca reddettiği Filistin devletine giden yolun açılması çağrısında bulunuyorlardı. Dün Bloomberg, ABD ile Suudi Arabistan’ın ‘Ortadoğu’nun geleceğini şekillendirecek anlaşma’ya yakın olduklarını yazmıştı.