AVRUPA PARLAMENTOSU ÜYESİ İRLANDALI MICK WALLACE’TAN SURİYE VE İRAN AMBARGOLARINA TEPKİ

Avrupa Parlamentosu dahlindeki en cesur seslerden Mick Wallace, parlamentodaki konuşmasında geniş halk kitlelerine büyük zararlar veren ambargolara değindi.

Keyfi politik karar alma mekanizmalarının yasalar üzerinde etkili olmasının ortada hukukun üstünlüğüne dair bir problem bulunduğunu gösterdiğine işaret eden Wallace, Avrupa Birliğini’nin tek taraflı yaptırım mekanizmasını uygulamasının bunun bir örneği olduğunu kaydetti.

“Sınırlarımızın ötesine, hükümetler üzerinde ezici ve kişiler üzerinde ikincil yaptırımlar uyguluyoruz ve bu uygulamalar toplumların tamamını etkiliyor. Bu kararlar politik bir organ olan Avrupa Konseyi tarafından politik taraflılık ve jepolitik ajandalar temelinde alınıyor. 

Yaptırımlar diğer ülkeler içinde özellikle Venezuela, Nikaragua, Suriye ve İran üzerinde çok ağır ve tahrip edici bir etkiye sahip. On binlerce sıradan insan, ilaçlara ya da tıbbi tedaviye erişemedikleri için ölüyor ve tüm bunlar, bu ülkelerin yönetimlerine karşı politik bir kin besleyen bir avuç politik aktör yüzünden oluyor. 

Bu yapılan uluslararası haydutluktur, politik zulümdür ve bu yapılanın uluslararası teamül hukunda hiçbir dayanağı yoktur. Avrupa Komisyonu bu konu ile ilgili ne yapmayı planlıyor?”