ABD Dışişleri, ‘Filistin devletinin tanıma ihtimaline’ ilişkin seçenekleri gözden geçiriyor

Konuyla ilgili bilgi veren iki ABD’li yetkilinin Axios’a verdiği demece göre, ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’deki savaştan sonra bir Filistin devletinin ‘olası ABD ve uluslararası tanınması’ konusunda bir inceleme yapmasını ve politika seçeneklerini sunmasını istedi.

ABD’li yetkililer herhangi bir politika değişikliği olmadığını söylese de, Axios’a göre Dışişleri Bakanlığı’nın bu tür seçenekleri göz önünde bulundurması bile, Biden yönetimi içinde hem uluslararası hem de ülke içinde son derece hassas olan ‘Filistin devletinin olası tanınması’ konusundaki düşüncede bir değişikliğe işaret ediyor.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Gazze’deki savaştan diplomatik bir çıkış yolu bulma çabalarının, birçok eski ABD paradigmasını ve politikasını yeniden düşünmek için kapıyı açtığını söyledi. Biden yönetimi, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki olası normalleşmeyi, savaş sonrası stratejisinin bir parçası olarak bir Filistin devletinin kurulması için bir yol haritası oluşturulmasına bağlıyor. 

Üst düzey ABD’li yetkili, Biden yönetimindeki bazı kişilerin şu anda bir Filistin devletinin tanınmasının İsrail-Filistin çatışmasını çözmek için müzakerelerde son adım yerine muhtemelen ilk adım olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

ABD’nin bu konuda harekete geçmesi için çeşitli seçenekler var. Bunlar arasında;

– Filistin devletini iki taraflı olarak tanımak.

– BM Güvenlik Konseyinin Filistin’i tam bir BM üyesi devlet olarak kabul etmesini engellemek için veto hakkını kullanmamak.

– Diğer ülkeleri Filistin’i tanımaya teşvik etmek.

gibi senaryolar da yer alıyor. ABD’li yetkililer, bir Filistin devletinin tanınmasına ilişkin seçeneklerin gözden geçirilmesinin, Blinken’in Dışişleri Bakanlığı’ndan bakmasını istediği birkaç konudan biri olduğunu söyledi.

İki ABD’li yetkili, Blinken’ın ayrıca ‘askerden arındırılmış bir Filistin devletinin’ dünyanın dört bir yanından diğer modellere dayanarak nasıl görüneceğinin gözden geçirilmesini istediğini söyledi. Askerden arındırılmış bir Filistin devleti fikri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2009 ve 2015 yılları arasında birkaç kez önerdiği, ancak son yıllarda buna atıfta bulunmadığı bir şey.

ABD’li bir yetkili, böyle bir gözden geçirmenin amacının, iki devletli bir çözümün İsrail’in güvenliğini sağlayacak şekilde nasıl uygulanabileceğine dair seçeneklere bakmak olduğunu söyledi.