Katar: Hamas, Gazze’de ateşkes ve rehine anlaşması için ilk onayı verdi

Katar Dışişleri Bakanlığı Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridinde ateşkes ve rehine anlaşması için ilk onayını verdiğini duyurdu.

Doha Dışişleri, İsrail’in Paris’teki görüşmelerde teklif edilen öneriyi de kabul ettiğini sözlerine ekledi. Reuters’a konuşan Katarlı bir yetkili, “Henüz bir anlaşma yok. Hamas teklifi olumlu karşıladı, ancak yanıtlarını bekliyoruz,” dedi.

Hamas, ateşkes ve Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için Paris’te ateşkes önerisini aldığını ama taraflardan hiçbirine yanıt vermediğini belirtti. Hamas yetkilisi Tahir el-Nono, “Mevcut müzakere aşamasının sıfır olduğunu söylüyoruz ve aynı zamanda, bir anlaşmaya vardığımızı söyleyemeyiz,” dedi.

Filistinli bir yetkili ise Hamas’ın bu hafta arabuluculardan aldığı Gazze ateşkes önerisini reddetme ihtimalinin düşük olduğunu, fakat İsrail’in savaşı sona erdirmeyi taahhüt ettiğine dair güvence olmadan imzalamayacağını söyledi.

Filistinli yetkili, Paris metninin 40 gün sürecek bir ilk aşama öngördüğünü ve bu süre zarfında Hamas’ın hala elinde tuttuğu 100’den fazla rehine arasından kalan sivilleri serbest bırakacağı bir süre öngördüğünü söyledi. Daha sonraki aşamalarda İsrail askerleri serbest bırakılacak ve ölü rehinelerin cesetleri teslim edilecek.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Filistinli yetkili, “Hamas’ın belgeyi reddetmemesini bekliyorum, ancak belirleyici bir anlaşma da sağlamayabilir,” dedi.