Benny Gatz ABD’de: Refah bilmecesi sürüyor

İsrail savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanı Benny Gantz, önceki gün Washington’a gittikten sonra 4 Mart’ta ABD’li yetkililerle görüştü.

Gantz’ın, ABD’li yetkilileri, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine planlanan askeri saldırı öncesinde Filistinlileri güvenli bir şekilde tahliye etme planı olduğuna ikna etmekte zorlandığı bildirildi. İsrail, Refah’ın ‘Hamas’ın son kalesi’ olduğunu iddia ediyor.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunun kaynaksız haberine göre, “İsrail tarafı, İsrail’in Refah’taki sivillerin tahliyesi konusundaki tutumunu açıklamakta güçlük çekiyor ve Amerikan tarafında şüphecilik var.”

Haberde, Gantz’ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a İsrail’in “işi bitirmeye kararlı” olduğunu söylediği belirtildi. Israel Hayom’a göre Gantz, Sullivan’a ‘Refah’ı temizlemeden savaşı sona erdirmenin, yangının %80’ini söndürmek için bir itfaiyeci göndermeye benzediğini’ söyledi. Gantz, Refah operasyonunu ihmal etmenin İsrail için ‘kabul edilemez’ olacağını vurguladı.

ABD, İsrail’in ‘samimiyetinden’ şüphe duyuyor

Muhalefet lideri ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray Bölge Koordinatörü Brett McGurk ve diğer bazı senatör ve kongre üyeleriyle de görüştü.

ABD’li yetkililerin, İsrail’in Gazze’ye daha fazla insani yardım girmesine izin vermesi için Gantz’a baskı yaptığı ve İsrail’in bu konudaki ‘samimiyetinden’ şüphe duyduğu bildirildi. 

Buna cevaben Gantz, meselenin yardımın gönderilmesi değil, Hamas’ın yardım dağıtım sürecini ‘ele geçirmesi’ olduğunu söyledi. ABD istihbaratı kısa süre önce Hamas’ın insani yardımdan yararlandığını veya kontrol uyguladığını gösteren hiçbir kanıt olmadığı sonucuna vardı. 

Israel Hayom’a konuşan bir kaynak, “ABD hükümetinin bakış açısı ile çoğu İsraillinin bakış açısı arasında derin farklılıklar var; Gantz ziyaretinde bu boşlukların bir kısmını kapatmayı ve İsrail’in bakış açısını sunmayı başardı,” dedi. 

Netanyahu, Gantz’a kızgın

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gantz’ın gezisine öfkeli olduğu ve bu ziyarete izin vermediği söyleniyor. 

Haaretz’e konuşan bir kaynak, “Netanyahu bu ziyarete öfkeli. İptal edemeyeceğini anladığı anda, ABD hükümetine İsrail’in sadece tek bir başbakanı olduğu sinyalini vermek için onu baltalamaya karar verdi,” dedi. 

Haaretz’in kaynağına göre Netanyahu, kabineye ziyareti onaylamamasını söyledi ve Washington’daki İsrail büyükelçisinin ‘Amerikan hükümetine yanlış Benjamin ile görüştüğünün sinyalini vermek için’ Gantz ile koordinasyon sağlamamasını istedi.

Kaynak, “Gantz hükümet temsilcisi olarak seyahat etmiyorsa, hükümeti ya da Netanyahu’yu temsil etmiyor. Büyükelçi toplantılarda değilse, yönetimin taahhütlerinin ilerlediğinden emin olması zor olacak,” dedi.