Hindistan ve BAE ikili ticarette yerel para birimlerini kullanacak

Hindistan ve BAE, Başbakan Narenda Modi’nin dün Abu Dabi’ye yaptığı ziyaretin ardından sınır ötesi ticarette rupi-dirhem ödeme mekanizmasını kullanmaya başlamak üzere anlaşma imzaladı. Bunun yanı sıra Hindistan’ın Birleşik Ödemeler Arayüzü (UPI) ile BAE’nin Anında Ödeme Platformu (IPP) gibi hızlı ödeme sistemlerini birbirine bağlayacak bir anlaşma da imzalandı.

Paris ziyareti dönüşünde Abu Dabi’ye giden Modi, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid El-Nahyan ile birlikte her iki ülkenin merkez bankaları arasında iki mutabakat zaptının imzalanması törenine de katıldı. Hindistan Merkez Bankası (RBI) dün yaptığı açıklamada, “Hindistan ve BAE arasındaki işlemlerde yerel para birimlerinin kullanımına yönelik bir çerçeve oluşturulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı, INR (Hint rupisi) ve AED’nin (BAE Dirhemi) iki taraflı olarak kullanımını teşvik etmek üzere bir Yerel Para Birimi Mutabakat Sisteminin hayata geçirilmesini amaçlamaktadır,” dedi. Hindistan Merkez Bankası, “Mutabakat Zaptı tüm cari hesap işlemlerini ve izin verilen sermaye hesabı işlemlerini kapsıyor,” diye ekledi.

Reuters’in hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Hindistan bu mekanizmayı, Mart ayına kadar dördüncü büyük petrol tedarikçisi olan Körfez ülkesinden yaptığı diğer ithalatın yanı sıra petrol ödemelerinde de kullanacak. İki ülke arasındaki ikili ticaret Nisan 2022’den Mart 2023’e kadar 84,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Hindistan dünyanın üçüncü en büyük ham petrol tüketicisi ve petrol karşılığında dolar ödüyor. Mutabakat Zaptı, rupi ve dirhemin iki taraflı olarak kullanılmasını teşvik edecek bir mekanizmanın hayata geçirilmesini amaçlayan türünün ilk örneği.