Blinken, İsrail’in savaş suçlarının soruşturulması talebini hasıraltı etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle bazı İsrail polis ve ordu birimlerinin ABD fonlarından yararlanmasının engellenmesine yönelik Dışişleri Bakanlığı önerisi konusunda harekete geçmedi. 

Mevcut ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre Blinken, İsrail ordusunun Gazze’deki tutumuna ilişkin artan endişelere rağmen bunu göz ardı etti. 

Dışişleri Bakanlığındaki özel bir hayet bu öneriyi aylar önce yaptı. Bir yetkilinin 17 Nisan’da ProPublica’ya verdiği bilgiye göre, İsrail birimlerine yönelik eylem önerileri aralık ayında Blinken’a gönderildi fakat bu öneriler “o zamandan beri çantasında duruyor.”

İsrail’e atfedilen söz konusu hak ihlalleri çoğunlukla 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu öncesinde Batı Şeria’da gerçekleşti. Bu ihlaller arasında İsrail sınır polisinin Filistinlileri infaz etmesinin yanı sıra sorgulama sırasında işkence ve tecavüz de yer alıyor. 

ProPublica’nın bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden aktardığına göre, “Bu süreç dikkatli ve eksiksiz bir inceleme gerektiren bir süreçtir… ve bakanlık, söz konusu ülkeye bakılmaksızın aynı standartları ve prosedürleri uygulayarak olaya özgü bir soruşturma yürütmektedir.”

Dışişlerinde İsrail’le ilişkiler konusunda çalışan birkaç yetkiliye göre, “Blinken’ın eylemsizliği Biden’ın [İsrail’e yönelik] kamuoyu önündeki eleştirilerini zayıflattı ve İsraillilere yönetimin ciddi adımlar atmaya istekli olmadığı mesajını verdi.”