İsfahan’a İHA saldırısı engellendi

İran, cuma erken saatlerde büyük bir hava üssüne ve İsfahan kenti yakınlarındaki bir nükleer tesisine yönelen insansız hava araçlarını (İHA) hava savunma sistemleriyle vurdu.

Olağan şüpheli İsrail olsa da henüz resmi bir açıklama gelmedi. ABD’li yetkililer yorum yapmaktan kaçınırken, Amerikan yayın kanalları ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayanarak saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini söyledi. New York Times, yetullah Ali Hamaney’in 85. doğum gününe denk gelen saldırıyı üstlenen isimsiz İsrailli yetkililerden alıntı yaptı.

İranlı bir analist cuma günü İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İsfahan’da hava savunma sistemleri tarafından düşürülen insansız hava araçlarının ‘İran içinden sızan kişiler’ tarafından uçurulduğunu söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, ülkesinin görünürdeki tepkisinden memnun olmadığını belirterek zımni olarak saldırıyı üstlendi. Ben Gvir, X’te İbranice yazdığı tek kelimelik bir gönderide, “Zayıf,” dedi.

Ben Gvir, Benjamin Netanyahu’nun Likud partisinin bir parçası değil ve askeri eylemler konusunda nihai kararları alan beş kişilik savaş kabinesinde yer almıyor. Fakat Netanyahu’nun koalisyonunun ayakta kalması için kilit öneme sahip ve İran’ın misillemesinin ardından İsrail’in sert bir karşılık vermesi gerektiğini söylemişti.

Öte yandan Suriye devlet haber ajansı SANA’nın ismi açıklanmayan bir askeri kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail yerel saatle 02:55’te Suriye’nin güney bölgesindeki hava savunma mevzilerini vurdu ve maddi hasar meydana geldi.

Umman Dışişleri Bakanlığı X’te yayınladığı bir yazıyla İran’daki patlamalara atıfta bulundu ve İsrail’in bölgede tekrarlanan askeri saldırılarını kınadı. 

Bakanlık sözcüsü ayrıca uluslararası topluma, Gazze’de ateşkes sağlanması ve Filistin sorununa bir çözüm bulunması yönündeki çabalara odaklanma çağrısında bulundu.