Blinken’dan Yemen’e bir tehdit daha

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yemen direnişinin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik devam eden saldırılarının ‘sonuçlarıyla’ karşı karşıya kalacaklarını bilmeleri gerektiğini söyledi.

Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştükten sonra ve Tel Aviv’e gitmeden önce verdiği demeçte, “Husilerin yaptıklarının durması gerektiğini açıkça belirtmek için 40 ülke bir araya geldi. Devam ederse sonuçları olması gerektiğini açıkça belirten başka ülkelerimiz var,” dedi.

Bu saldırıların, insanların gıda, ilaç ve enerji için ödemek zorunda oldukları fiyatlar üzerinde gerçek bir etkiye sahip olduğunu savunan Blinken, “Gemilerin başka yerlere yönlendirilmesi gerekiyor. Sigorta oranları yükseliyor ve tehlikede olan şey, seyrüsefer özgürlüğünün temel ilkesidir. Dolayısıyla uluslararası toplumun bu ilkeyi korumada gerçek bir çıkarı var,” iddiasında bulundu.

Öte yandan Kızıldeniz’de devriye başlatan ABD liderliğindeki koalisyon zorlanmaya devam ediyor. Pazar akşamı Blinken ile birlikte konuşan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Thani, Yemen’e askeri yanıt vermeyi reddetti ve bunun yalnızca bölgesel gerilimleri artıracağı ve sonsuz bir şiddet döngüsünü körükleyeceği konusunda uyardı. El Thani, “Askeri bir harekatı asla bir çözüm olarak görmüyoruz,” dedi.

Biden yönetiminin Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking, Pazartesi günü Blinken’ın BAE’de Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile yaptığı görüşmelere katıldı. Açıklamaya göre Blinken, “çatışmanın daha fazla yayılmasını önlemenin önemini vurguladı.”