İsrail’den Blinken’a: Rehine anlaşması olmadan Filistinliler kuzey Gazze’ye dönemez

İki üst düzey İsrailli yetkiliye göre, İsrailli yetkililer salı günü ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken’a, Hamas’ın daha fazla rehineyi serbest bırakmayı kabul etmemesi halinde Tel Aviv’in Filistinlilerin kuzey Gazze’ye dönmesine izin vermeyeceğini söyleyecek.

İsrailli kaynaklar Axios’a, İsrail’in Filistinlilerin kuzey Gazze’ye dönmesine izin verilmesine prensipte karşı çıkmadığını, fakat yetkililerin Blinken’a böyle bir hareketin yeni bir rehine anlaşmasının parçası olması gerektiğini söyleyeceğini aktardı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, “Rehinelerin serbest bırakılması konusunda ilerleme olmazsa Filistinlilerin kuzey Gazze’’deki evlerine dönmelerine izin vermeyeceğiz,” dedi.

İkinci bir İsrailli yetkili, konu üzerinde çalışan İsrailli müzakerecilerin, Filistinlilerin kuzey Gazze’ye dönüşünün, İsrail’in yeni bir rehine anlaşması sağlamaya çalışırken vazgeçmek istemediği ‘önemli bir kaldıraç’ olduğuna inandığını söyledi. Yetkili, “Halen Gazze’de tutulan İsrailli ve Amerikalı rehineler var. Onları serbest bırakmak için yeni bir anlaşmanın mümkün olup olmadığını birkaç hafta içinde öğreneceğimizi düşünüyoruz,” dedi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, hem İsrail’in hem de ABD’nin kuzeye dönüşün ‘kısa vadede gerçekleşmeyeceğini’ anladığını, çünkü bazı bölgelerde çatışmaların devam ettiğini ve koşulların buna izin vermediğini ileri sürdü.

Fakat yetkili, İsrailli yetkililerin Blinken’a, Filistinlilerin mümkünse evlerine veya uluslararası kuruluşlar tarafından kurulan barınaklara geri dönmesi için ABD ve BM ile planlama sürecini başlatmaya hazır olduklarını söylemelerinin beklendiğini belirtti.