Cezayir medyası, Nijer’deki darbede BAE’nin rol oynadığını iddia etti

Fransızca yayın yapan Cezayir gazetesi Le Soir d’Algerie, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazoum’a yönelik darbe girişiminde rol oynamış olabileceğini ileri sürdü. Gazete, tüm gözlerin Bazoum’un görevden aldığı genelkurmay başkanı ve Nijer’in BAE’deki mevcut büyükelçisinin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Gazete, Nijer ordusunun eski genelkurmay başkanının BAE’de bulunmasının, özellikle de Abu Dabi’deki üst düzey yetkililer tarafından destekleniyorsa, Bazoum’a karşı masayı devirmek için ‘cesaret’ vermiş olabileceğini belirtti.

Haber, Cezayir medyasının BAE’nin bölgedeki rolüne yönelik daha önce eşi benzeri görülmemiş bir saldırısının ardından geldi. Cezayir gazetesi El Khabar ‘güvenilir kaynaklara’ dayandırdığı bir haber yayınladı. Bu haberde BAE’nin Cezayir’e karşı ‘düşmanca eylemlerde’ bulunduğu, özellikle Faslı yetkililere ülke üzerinde kullanmaları için bir casusluk programı sağladığı ve Cezayir’i zayıflatmak için Mağrip bölgesi ülkelerini İsrail ile normalleşmeye doğru sürükleme girişimlerinde bulunduğu belirtiliyordu. Gazete makalesinde Abu Dabi’yi ‘karışıklığın başkenti’ olarak tanımladı.

El Khabar, “Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri ne pahasına ve ne şekilde olursa olsun ülkelerinin Sahel bölgesindeki varlığını kabul ettirmek istiyor,” diye yazdı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı darbe girişimini kınayarak, ‘anayasal düzene yönelik kabul edilemez bir saldırı’ ve ‘hukukun üstünlüğünün gereklerinin ciddi bir ihlali’ olarak nitelendirdiği bu duruma derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Cezayir’in Nijer Cumhuriyeti’ndeki gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiği ve ‘anayasaya aykırı hükümet değişiklikleri’nin kategorik olarak reddedilmesi de dâhil olmak üzere Afrika Birliği bünyesinde Afrika ülkelerinin kolektif eylemlerine rehberlik eden temel ilkelere bağlılığını bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

Cezayir, ‘benzeri görülmemiş şiddette çok boyutlu krizlerle karşı karşıya olan bir bölgede’ önemli güçlüklerle karşı karşıya olan Nijer Cumhuriyeti’nin güvenliğinin sürdürülebilirliğini garanti altına almak üzere siyasi ve kurumsal istikrarını korumak için herkesin çalışması gerektiğini kaydetti.