Ürdün’de Büyük Tepki Uyandıran Siber Suçlar Yasası, Kral Abdullah’ın Onayından Geçti

Halkın sosyal medya kullanımı üzerinde ciddi kısıtlamalar getirmeyi amaçlayan ve ülke genelinde büyük tepki uyandırarak Amman’da geniş protesto gösterilerine neden olan “Siber Suçlar Yasası” geçtiğimiz salı (8 Ağustos) Ürdün parlamentosunun her iki meclisi tarafından kabul edildikten sonra geçtiğimiz cumartesi (12 Ağustos) Kral Abdullah’ın onayından da geçti.

“Ulusal birliğin altını oymak” ya da “çevrimiçi karakter suikasti” gibi oldukça ucu açık ve belirsiz biçimde ifade edilen eylemleri suç kapsamında değerlendiren yasaya göre bu suçların cezaları en az üç ay hapis ve 20 ila 40 Bin Ürdün Dinarı arasında değişen meblağlar. Ayrıca yasaya göre Ürdünlü bir sosyal medya kullanıcısı, yalnızca kendi paylaşımlarından ötürü değil, bir paylaşıma verdiği etkileşim ya da yaptığı yorum nedeniyle de bu cezalara mahkumedilebilir. Dahası, tüm bunlar için sosyal medya kullanıcılarını birilerinin şikayet etmesine gerek yok; yasa, bu iş için görevli bir siber suçlar birimini de içeriyor. Yasanın bir diğer büyük tepki çeken özelliği ise VPN kullanımını da hedef alması. 

Geçtiğimiz yıl artan petrol fiyatlarından ötürü Ürdün’ün pek çok şehrinde protestolar başlamış ve bu süreçte bir süreliğine Ürdün’de TikTok uygulaması yasaklanmıştı. Petrol fiyatları protestoları bastırılmasına karşın özellikle 2020’de “İsrail” ile normalleşme sürecinin başlamasından bu yana, yarıya yakını Filistin asıllı olan Ürdün halkı arasında yönetime dair geniş bir hoşnutsuzluk dalgası hakim ve sosyal medya bu dalganın en belirgin yansımalarının görüldüğü alan. Dolayısıyla yasa bir yönüyle de bu yansımaların görünürlüğüne kısıtlama getirmek amacını taşıyor.