CNN: İsrail bahar veya yaz aylarında güney Lübnan’ı işgal edebilir

İsrail’in, Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmaya yönelik diplomatik çabaların başarısız olması halinde ilkbahar veya yaz başında güney Lübnan’da bir kara operasyonu başlatmayı düşündüğü bildiriliyor.

İsmi açıklanmayan bir ABD’li yetkili CNN’e verdiği demeçte, “Önümüzdeki aylarda bir İsrail askeri operasyonu olacağı varsayımıyla hareket ediyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde değil, belki de bu baharın sonlarında. İsrail’in askeri operasyonu belirgin bir olasılık,” dedi. 

Yetkili, İsrail’in yaptığı şeyin, ‘müzakere edilmiş bir anlaşma olacağı umuduyla’ bu tehdidi gündeme getirmek olduğunu düşünüyor. Öte yandan aynı yetkili, bazı İsrailli askeri yetkililerin bu ihtimalden daha çok ‘askeri bir gereklilik’ olarak bahsettiklerini aktardı.

Başka bir ABD’li yetkili, İsrail hükümetinin içinde güney Lübnan’da bir kara operasyonunu destekleyen unsurları olduğunu, fakat diğerlerinin bunu desteklemeyeceğini söyledi. İkinci yetkili, böyle bir operasyonun ‘benzeri görülmemiş bir tırmanışa’ yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

CNN’e göre, İsrail’in Lübnan’a yönelik mevcut hava saldırılarının genişleme olasılığı da var. ABD istihbaratına aşina olan üçüncü bir kaynak, bunun ‘Lübnan’ın yoğun nüfuslu bölgelerine, çok daha kuzeye ulaşabileceğini ve sonunda bir kara unsuruna da sahip olabileceğini’ söyledi.