BAE ile Hindistan arasında ‘koridor’ anlaşması

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Gazze savaşından kaynaklanan genişleyen bölgesel çatışmaya rağmen, Hindistan’ı Ortadoğu üzerinden Avrupa’ya bağlayan büyük bir ticaret koridoru üzerinde çalışmaya devam etmek için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bir anlaşma yaptı.

Bloomberg’in haberine göre Modi, salı günü Abu Dabi’de BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile Kızıldeniz’deki savaş ve çatışmanın tartışmalarda yoğun bir şekilde gündemde yer aldığı bir görüşme yaptı.

Her iki lider de, iddialı Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridorunun (IMEC) bir kısmını operasyonel hale getirmek için ilk adımı atmayı kabul etti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra, çarşamba günü Abu Dabi’de gazetecilere verdiği demeçte, Gazze’deki çatışma ve Kızıldeniz’deki durum endişe kaynağı olmaya devam ederken ve her iki lider de bu konularda görüş alışverişinde bulunmaya devam ederken, “Ekonomik işbirliğinin ileriye götürülmesini, rotada kalmaya ve ivmeyi sürdürmeye devam etmesini sağlamak eşit derecede önemlidir,” dedi.

Geçen yıl ABD ve müttefikleri tarafından kamuoyuna sunulan IMEC Hindistan, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’i birbirine bağlamayı amaçlayan iddialı bir deniz-demiryolu ağı. Proje, ticareti artırmayı ve malların taşınmasını hızlandırmayı amaçlıyor, ancak aynı zamanda Çin’in bölgedeki etkisine ve büyük altyapı yatırımlarına karşı koymanın bir yolu olarak görülüyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Modi’nin gezisi sırasında ikili bir yatırım anlaşması üzerinde anlaşmalara varıldığı ve elektrik bağlantısı ve dijital altyapı konusunda birlikte çalışma sözü verildiği belirtildi.

Hindistan lideri, BAE ziyaretinin ardından Katar’ı ziyaret edecek ve burada Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ile görüşmesi bekleniyor.