ABD’li yetkililerden Suudi Arabistan’a ‘sessiz ziyaret’

Axios’ta yer alan habere göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın üst düzey danışmanları geçen hafta Suudi Arabistan’ı ‘sessizce’ ziyaret ederek krallık ile İsrail arasında bir barış anlaşmasını da içerebilecek potansiyel bir ‘mega anlaşma’ üzerinde görüşmelere devam etti.

Kaynaklara göre Beyaz Saray’ın Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk ve Biden’ın enerji ve altyapıdan sorumlu danışmanı Amos Hochstein geçtiğimiz Perşembe günü birkaç saatliğine Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Beyaz Saray bu ziyaretle ilgili bilgi vermedi.

McGurk ve Hochstein Muhammed bin Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerle bir araya gelerek ‘mega anlaşma’nın farklı unsurlarını ele aldı. Kaynaklardan biri, Biden’ın danışmanlarının diğer bölgesel ve ikili konuları da ele aldığını söyledi.

‘Mega anlaşma’ görüşmelerinin bir parçası olarak Beyaz Saray, ABD ile Suudi Arabistan arasında olası bir güvenlik anlaşmasını, Suudi sivil nükleer programına olası ABD desteğini ve ABD’nin krallığa gelişmiş silah satışına onay vermesini müzakere ediyor.

Biden’ın danışmanları ayrıca Suudi, İsrailli ve Filistinli yetkililerle Suudi Arabistan ve İsrail arasında İsrail’in Batı Şeria’da ‘taviz vermesini’ de içerebilecek olası bir barış anlaşmasını ayrı ayrı müzakere ediyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel Salı günü gazetecilere verdiği brifingde ABD’nin Suudi Arabistan ile ‘mega anlaşma’ için resmi bir çerçeveye ulaşmadığını ve imzalanmaya hazır şartlara sahip olmadığını söyledi. Aynı zamanda böyle bir anlaşmanın olası unsurları konusunda ‘geniş bir anlayış’ olduğunu da söyledi.