İsrail, Avrupa’da sağın yükselişinden memnun

Yeşil partilerin zayıflaması ve özellikle Fransa ve Almanya’da sağcı partilerin büyük kazanımlar elde etmesi, İsrail’de memnuniyetle karşılandı. Haaretz’e göre İsrail, yeni AB dışişleri şefinin politikasının kendisine karşı daha az eleştirel olacağını umuyor.

İsrailli yetkililer, sağcı partilerin güçlü kazanımlar elde ettiği ve Yeşil ve liberal partilerinin kaybettiği Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının, AB’de İsrail karşıtı önerilerin geri çevrilmesi şansını artırabileceğini ve Gazze’deki işgalin ardından sol partilerin teşvik etmeye çalıştığı Filistinliler lehine önemli önlemleri engelleyebileceğine inanıyor.

İsrail, savaş boyunca İsrail’i sert bir şekilde eleştiren Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun istifasından da memnuniyet duyuyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri De Croo’nun Belçika’yı İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya’nın izinden giderek bir Filistin devletini resmen tanımaya götüreceğinden endişe ediyordu.

İsrail ayrıca Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının, AB’nin bir sonraki dış politika şefinin, geçtiğimiz hafta sonu “rehine kurtarma” adı altında en az 210 kişinin öldüğü ve 400’den fazla kişinin yaralandığı operasyonun ardından İsrail’i “katliam yapmakla” suçlayan İspanya Sosyalist Partisi’nden Josep Borrell’e kıyasla İsrail’e daha az eleştirel yaklaşacağı anlamına geleceğini umuyor. Borrell’in görevine en az birkaç ay daha devam etmesi bekleniyor ve yerine kimin seçileceği henüz belli değil.