İspanya, İsrail’i soykırımla suçlayan davaya katılmaya hazırlanıyor

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares perşembe günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika’nın İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçladığı davaya katılmak için Birleşmiş Milletler mahkemesinden izin isteyeceğini duyurdu.

İspanya, Güney Afrika’nın geçen yılın sonlarında Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) dava açmasının ardından bu adımı atan ilk Avrupa ülkesi oldu. Dava, İsrail’in Gazze’nin büyük bir bölümünü yerle bir eden askeri saldırılarında soykırım sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor. 

Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya ve Filistin de davaya katılma talebinde bulunmuşlardı. Mahkeme İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını derhal durdurmasını emretti fakat bölgede ateşkes ilan edilmesini istemekten kaçındı. İsrail bu karara uymadı.

İspanyol bakan Albares, “Bu kararı Gazze’de devam eden askeri operasyon nedeniyle alıyoruz. Gazze’ye ve Ortadoğu’ya barışın geri dönmesini istiyoruz ve bunun gerçekleşmesi için hepimiz mahkemeyi desteklemeliyiz,” dedi.