İsrail istihbaratı, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın ölü sayılarını “genellikle doğru buluyor”

Üst düzey İsrailli yetkililer, hem İsrail hem de ABD’nin bu rakamlara güvenilmemesi gerektiğini iddia etmesinden aylar sonra, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın ölüm rakamlarını kendi iç bilgilendirme süreçlerinde doğru olarak kullanıyor.

Mekomit’te yer alan Yuval Abraham imzalı habere göre, İsrail istihbarat servisleri, Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı tarafından Gazze’de açıklanan sivil kayıp rakamlarını inceledi ve daha önce ABD’li ve İsrailli yetkililerin bakanlığın istatistiklerinin manipüle edildiği yönündeki iddialarına rağmen rakamların genel olarak doğru olduğu sonucuna vardı. 

Habere göre rakamlar, istihbarat servislerinin Sağlık Bakanlığı’nın bilgi toplama yöntemlerini ve iç iletişimini izlemek üzere yürüttüğü operasyon ve analizlerin ardından üst düzey İsrailli yetkililere verilen brifinglere dahil edilmek üzere kabul edildi ve istatistiklerin güvenilir olduğuna karar verildi.

İsrailli bir istihbarat yetkilisi VICE News’e İsrail hükümetinin Gazze bakanlığı rakamlarını kullandığını doğrularken, Avrupa istihbarat servislerinden iki yetkili de bu rakamların uluslararası resmi brifinglerde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Medyada isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkili, “Sivil kayıplarla ilgili resmi brifinglerde rakamlara büyük ölçüde güveniliyor çünkü üst düzey yetkililerin tali hasar konusunda bilgilendirildiği yüksek değerli hedeflere yapılan saldırılar dışında, hiçbir sivil kayıp rakamı ya da tahmini toplanmıyor. Pek çok hedef önceden analiz ya da tahmin yapılmadan vuruldu ve hiçbir zaman takip toplanmadı,” dedi.

Mekomit’e konuşan bir İsrail askeri yetkilisi de “Tam olarak kaç kişiyi öldürdüğünüzü ve kimi öldürdüğünüzü bilmiyorsunuz,” dedi.

İsrailli yetkili VICE News’e yaptığı açıklamada Gazze’nin altyapısının çoğunu yok eden ve nüfusunun yaklaşık üçte ikisini yerinden eden mevcut işgalde, İsrail ordusunun topçu ve hava unsurları için angajman kurallarının gevşetildiğini ve bunun da geçmiş Gazze operasyonlarında yapılandan binlerce daha fazla saldırıya yol açtığını söyledi.

Yetkili, “Gizli servisler sağlık bakanlığının toplama yöntemlerini inceledi ve rakamların genel olarak güvenilir olduğuna karar verdi, bu yüzden kendi bilgilerini toplamak yerine [Hamas’ın] rakamlarını kullanmaya karar verdiler,” diye konuştu.

İsrailli yetkili, “Bu durumda kesin veri toplama imkanı yok ama sistemleri genel olarak şeffaf ve güvenilir. Fakat sadece sivil ölümler söz konusu, Hamas’ın ölümleri rapor edilmiyor,” dedi.

Gazze’deki Hamas liderliğindeki hükümete bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim’den bu yana en az 27.500 sivil öldü ve 63.000’den fazla kişi yaralandı.