İsrailli ve ABD’li şirketlere boykot nedeniyle Asya’da anlaşmalar bozuluyor

General Atlantic ve CVC, Gazze savaşıyla ilgili protestolar ve boykot kampanyalarının işleri sekteye uğratması nedeniyle Endonezya ve Malezya’da ABD fast food markalarını işleten şirketlerdeki milyonlarca dolarlık hisse satışlarını durdurdu.

Çoğunluğu Müslüman olan Endonezya ve Malezya’daki tüketiciler, İsrail’in ekim ayında Gazze’ye saldırmaya başlamasından bu yana ABD markalarından uzak duruyor.

Aralarında Starbucks, KFC ve Pizza Hut’ın da bulunduğu markalar, çatışmada tarafsız olduklarını vurgulamalarına rağmen Washington’un Tel Aviv’e verdiği destek nedeniyle hedef alınıyor. Bu markaları franchise modeli altında işleten şirketler ise fast food işletmelerinin ‘yerli sermayeli’ olduğunu vurguluyor.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kişinin Financial Times’a (FT) aktardığına göre General Atlantic, Starbucks işletmecisi Map Boga Adiperkasa’daki yüzde 20 hissesinin satışını aralık ayında durdurdu. Piyasa değeri 285 milyon dolar olan ve Endonezya’nın en büyük fast food franchise işletmecilerinden biri olan Map Boga Adiperkasa’daki hissenin değeri yaklaşık 54 milyon dolardı.

General Atlantic’in stratejisini bilen bir kişi, “Satışlar düşerken, genişleme planları küçültülürken, mağazalarda çalışanlar zarar görürken ve boykotun sona ereceğine dair bir işaret yokken bir hisseyi büyüme fırsatı olarak satmak imkansızdı,” dedi.

Kararla ilgili bilgi sahibi iki kişiye göre, Avrupa’nın en büyük özel sermaye şirketlerinden biri olan CVC Capital Partners da boykotlar nedeniyle KFC ve Pizza Hut’ın işletmecisi olan Malezyalı QSR Brands’taki yüzde 21 hissesinin satışını durdurdu.

Söz konusu kişilerden biri, satışın istenen değerin elde edilememesi de dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle durdurulduğunu söyledi. Malezyalı QSR özel bir şirket ve finansal verilerini açıklamıyor. Yerel basında çıkan haberlere göre hisseye geçen yıl 252 milyon dolardan fazla değer biçilmişti.

Küresel özel sermaye grupları tarafından hisse satışlarının dondurulması, dünyadaki Müslümanların 250 milyonuna ev sahipliği yapan Güneydoğu Asya bölgesinde boykotların ciddiyetinin altını çiziyor.