Katar’dan ABD’li Kongre üyesine hatırlatma: Hamas’a aracılık etmemizi siz istediniz

Katar’ın Washington’daki büyükelçiliği, üst düzey bir Demokrat Kongre üyesi Steny Hoyer’i, Hamas ve İsrail’in rehine anlaşmasına varamaması nedeniyle ABD’nin Doha ile ilişkilerini ‘yeniden değerlendirmekle’ tehdit ettiği için kınadı.

Katar Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Hamas ve İsrail’in kalan rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varamamış olmasından dolayı (Hoyer’in) duyduğu hayal kırıklığını paylaşıyoruz,” denildi.

Bununla birlikte, ‘arabulucuyu’ suçlamanın ve tehdit etmenin ‘yapıcı olmadığını’ savunan Katar, ülkenin 10.000 ABD askerine ve Amerika’nın Ortadoğu’daki en büyük askeri varlığına ev sahipliği yapan bir ‘dost ve NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik’ olduğunu hatırlattı.

Kongre üyesinin ‘Hamas’ın Katar’da olmaması gerektiği’ yönündeki sözlerine de cevap veren elçilik, Doha’nın ‘arabuculuk’ rolünü oynamasını, Hamas ile İsrail’in ‘birbirleri ile konuşmaması’ nedeniyle, 2012 yılında ABD’nin istediğinin altını çizdi. 

Elçilik, açıklamasında, geçen hafta Demokrat senatör Chris Murphy’nin Senato’da verdiği demeci de hatırlattı. Murphy burada, “Bir müttefikin Hamas ile ilişki kurmasının yarattığı rahatsızlığı anlıyorum. Bu, ABD’nin ve İsrail’in talebi üzerine oldu ve rehineleri çıkarma yeteneğimiz için mutlak olarak hayati önemde. Rehinelerin çıkmamasını sağlamak mı istiyorsunuz? O halde Katar’ın arabuluculuk rolünü kesin,” diye konuşmuştu.