İran, ABD’nin ‘İsrail itibarını kurtarmak için size sembolik bir saldırı yapsın’ teklifini reddetti

İranlı bir askeri güvenlik yetkilisi, The Cradle’a yaptığı özel açıklamada, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti ile temasa geçerek, Tahran’ın bu hafta sonu insansız hava araçları ve füzelerle yaptığı misillemenin ardından İsrail’in ‘itibarını kurtarmak için sembolik bir saldırı yapmasına’ izin vermesini istediğini söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak The Cradle’a yaptığı açıklamada, “İran, arabuluculardan rejimin itibarını kurtarmak için sembolik bir saldırı yapmasına izin vermesi yönünde mesajlar aldı ve İran’dan misilleme yapmamasını istedi,” dedi.

Kaynak, yönetimin İsviçre’nin Tahran Büyükelçiliği tarafından iletilen öneriyi ‘kesin bir dille reddettiğini’ ve İsrail’in İran topraklarına yönelik herhangi bir saldırısına kesin ve anında karşılık verileceği yönündeki uyarılarını yinelediğini de sözlerine ekledi.

Mesaj, Tahran’daki İsviçre elçisine dışişleri bakanlığı değil, doğrudan Devrim Muhafızları yetkilileri tarafından iletildi. The Cradle’ın kaynağına göre Devrim Muhafızları’nın doğrudan cevap verme kararı ‘ABD’ye güçlü bir uyarı gönderme’ amacını taşıyordu.

Kaynak, “İran, ABD ve [İsrail] rejiminin tüm entegre radar ağını ve füzesavar sistemlerini başarıyla bozguna uğrattı. Hatta ABD maksimum koruma sağlamak için bölge üzerindeki uydularını bile aktif hale getirdi ama başarısız oldu,” iddiasında bulundu.

Bu açıklamalar, ABD savunma yetkililerinin Batı medyasına İsrail’den İran’a karşı ‘sınırlı bir yanıt’ beklediklerini ve bu yanıtın İran toprakları dışındaki hedeflere odaklanacağını söyledikleri sırada geldi.