Pakistan Başbakanı, Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerin sıkılaştırılması çağrısında bulundu

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 16 Nisan’da yapılan resmi bir açıklamaya göre, mali sıkıntı içindeki Güney Asya ülkesinde Suudi yatırımlarını artırmak için Suudi Arabistan ile daha yakın ilişkiler kurulması çağrısında bulundu.

Şerif bu yorumları, Pakistan’a ekonomik mücadelesinde yardımcı olmanın yolları da dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmek üzere iki günlük bir diplomatik gezi için pazartesi günü İslamabad’a gelen Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşme sırasında yaptı.

Başbakan, Pakistan’ın Suudi Arabistan ile uzun yıllara dayanan ‘kardeşlik, ekonomik ve stratejik ilişkilerine’ verdiği önemin altını çizdi. Görüşmeyle ilgili resmi açıklamada iki ülkenin her zaman birlikte hareket ettiği belirtildi.

Şerif, Suudi heyetinin ziyaretinin ‘her iki ülkenin de karşılıklı yarar sağlayan ekonomik işbirliğine odaklanan ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki güçlü kararlılığının bir tezahürü’ olduğunu kaydetti.

Açıklama, “Bu bağlamda Başbakan, yeni düzenleme kapsamında Pakistan’daki Suudi yatırımlarının ilk aşamasını hızlandırmak için her iki tarafın da yakın çalışması gerektiğini söyledi,” diye devam etti.

Açıklamada Suudi Dışişleri Bakanının ‘Krallığın Pakistan’la stratejik ve ekonomik ortaklığın geliştirilmesine yönelik taahhüdünü ilettiği’ de ifade edildi.

Ferhan ayrıca Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ile de bir araya geldi ve sosyal medyada yayınlanan bir basın açıklamasına göre, Suudi Arabistan’ın ‘Pakistan ile ilişkilerini çok kritik gördüğünü ve Pakistan ile güçlü bir ortaklık kurmaya kararlı olduğunu’ belirtti.

Zerdari ise İslamabad ve Riyad’ın ‘uzun yıllara dayanan köklü bir ilişkiye sahip olduğunu’ ve Pakistan’ın bu ilişkileri uzun vadeli stratejik ve ekonomik bir birlikteliğe dönüştürmek istediğini söyledi.

Şerif geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman (MbS) ile bir araya gelerek Pakistan’daki Suudi yatırımlarını artırmanın yollarını görüştü.

Hem Suudi veliaht prensi hem de Pakistan başbakanı, 5 milyar dolarlık Suudi yatırım paketi planının ilk dalgasının hızlandırılması konusunda mutabık kaldı.

Riyad, Özel Yatırım Kolaylaştırma Konseyi kapsamında ağırlıklı olarak enerji, bilişim, madenler, savunma ve tarım sektörlerine odaklanarak Pakistan’a beş yıl içinde 25 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt etti.

Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan, Güney Asya ülkesinin ekonomik krizin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için Pakistan merkez bankasına 2 milyar dolar yatırmıştı.