Kolombiya’dan İsrail’e kömür satışının kısıtlanması çağrısı

Bloomberg’in haberine göre Kolombiya Ticaret Bakanlığı, Gazze’de Filistin halkına yönelik devam eden savaşa tepki olarak ülkenin İsrail’e kömür satışının sınırlandırılmasını istiyor.

Bloomberg tarafından görülen bir iç belgeye ve konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kişiye göre, bakanlık bu tavsiyeyi tarifeleri belirleme ve dış ticareti düzenleme yetkisine sahip bir komiteye yaptı.

Kolombiya, geçen yıl yaklaşık 450 milyon dolarlık yakıtla İsrail’in en büyük kömür tedarikçisi konumunda.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı yürüttüğü savaşı “soykırım” olarak nitelendirerek sert bir şekilde eleştirmişti. Bogota 1 Mayıs’ta Tel Aviv ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Ticaret Bakanlığı kömür kısıtlamalarının “silahlı çatışmanın sona ermesine yardımcı olmak” amacıyla getirildiğini ve çatışma sona erene kadar yürürlükte kalması gerektiğini söyledi. Alabama merkezli Drummond Company ve Glencore’un Kolombiyalı bir yan kuruluşu sadece iki tedarikçi konumunda.

Bloomberg, kömür ihracatı konusunda karar vermekten sorumlu komitenin ticaret, maliye ve enerji bakanlıklarının yanı sıra vergi dairesinden de temsilciler içerdiğini ekledi.