Noam Chomsky’den ABD-İran Gerginliği Yorumu

Dünyanın en önemli entelektüellerinden biri olan Noam Chomsky, Alternative radyoya verdiği röportajda ABD-İran gerginliğini değerlendirdi.

ABD-İran gerginliğinde askeri araç-gereç üreticileri hesaplarının bir unsur olduğunu söyleyen Chomsky ancak iki unsurun güncel gerginlikte ön plana çıktığını ileri sürdü.

Chomsky’e göre ABD-İran gerginliğinin ardındaki ilk neden ABD’nin İran’ın dengesini bozmak, tehdit altında tutmak ve bununla birlikte ABD yaptırımlarını delmeyi deneyen diğer ülkeleri de tehdit etmek.

Chomsky’ye göre ikinci ve daha önemli neden ise ABD iç siyasetiyle ilgili: Donald Trump’ın seçim stratejilerini belirleyen ekibin 2020 seçimine yaklaşımı olan ABD’nin iki önemli tehditle karşı karşıya kaldığı masalıdır.

Birincisi göçmenler üzerinden ülkede bir algı yaratmak, yani merkez ve güney Amerika’dan gelen göçmenlerin beyaz Amerikalara karşı bir soykırım işlemek üzere ülkeye geldiği algısını yerleştirmek.

İkincisi de ‘İran’ın dünyayı fethetmek üzere olduğu, Çin’in şunu ve bunu yaptığı’ gibi söylemlerle tehditlerin olduğu ve ancak Trump’ın bütün bu ‘korkunç tehditlere’ karşı koruyabilecek kapasiteye sahip olduğu mesajı vermek. Bu Trump’ın seçim stratejisinin bir parçasıdır.