Hafter ABD’ye yol yapıyor: Tobruk hükümetinden ABD’ye ziyaret

Libya’da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır tarafından zımni olarak desteklenen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nden bir heyet, Washington’a resmi bir ziyarette bulundu.

Temsilciler Meclisi sözcülerinden Hamid Huma, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta ‘meşru ve seçilmiş bir hükümet olarak’ çıkarılan yasaların ABD’li yetkililerle görüşüldüğünü söyledi.

Huma’ya göre heyet, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlerin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle de bir araya geldi.

Address Libya’nın haberine göre heyet, ABD’li meslektaşlarıyla Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus’taki ‘milislere ve terör gruplarına karşı devam eden operasyonunu’ da tartıştı.

Haberde heyetin, ABD’li yetkililerle görüşmede Libya Temsilciler Meclisi’nin Libya Ulusal Ordusu’nu meşru güç ve Hafter’i de onun genel komutanı olarak tanıdığını vurguladığı bilgisi verildi.

Öte yandan heyetin, ABD’li yetkilileri Libya Temsilciler Meclisi’nin ülke çapındaki tüm ‘milisleri’ görevden alma ve orduyu bu görevi yerine getirmesi için yetkilendirme yönündeki kararları konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, nisan ayında Halife Hafter ile bir görüşme gerçekleştirmiş, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Trump, Mareşal Hafter’in terörle mücadeledeki rolünü ve Libya’nın petrol kaynaklarını korumadaki rolünü takdir etti ve ikili, Libya’nın istikrarlı bir demokratik siyasal sisteme geçişi için ortak bir vizyonu ele aldı” ifadeleri yer almıştı.