ABD medyası: Netanyahu Suudi Arabistan’ın normalleşme teklifini reddetti

NBC’nin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS) krallıkla ilişkileri normalleştirme teklifini reddetti. 

ABD’li yetkililer NBC’ye verdiği demeçte, “Suudi veliaht prensi, Gazze’nin yeniden inşası anlaşmasının bir parçası olarak İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi teklif etti ama İsrail liderinin Filistinlilere devlet olma yolu sağlamayı kabul etmesi şartıyla,” dedi. 

Suudi Arabistan’ın teklifi, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın geçen hafta Suudi Arabistan’a yaptığı ve daha sonra İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’daki durakları içeren bölgesel turunun bir parçası olarak gelen gezisi sırasında önerildi.

Yetkililer, “Netanyahu, Blinken’a Filistin devletine izin veren bir anlaşma yapmaya hazır olmadığını söyleyerek, teklifi reddetti,” dedi. 

Habere göre Blinken, Netanyahu’ya Hamas’la başa çıkmak için ‘askeri bir çözüm olmadığını’ söyledi. Fakat Netanyahu bu konuda geri adım atmadı. Üç yetkiliye göre, Biden yönetimi İsrail başbakanını devre dışı bırakmak ve çözüm için diğer İsrailli liderlere bakmak istiyor. Yetkililer, Netanyahu’nun ‘sonsuza kadar orada olmayacağını’ söylüyor.