NY Times: Gazze işgali konusunda İsrail’de iç gerilim var

New York Times’a (NYT) konuşan çok sayıda ABD’li ve İsrailli yetkiliye göre İsrail ordu liderleri, Gazze Şeridine yönelik beklenen kara harekâtının ‘nasıl, ne zaman yapılacağı ve hatta yapılıp yapılmayacağı’ konusunda hükümet yetkilileriyle anlaşmazlık yaşıyor.

Ordu liderleri günlerdir birliklerinin kuşatma altındaki kıyı bölgesine girmeye hazır olduğunu söylese de hükümet yetkilileri işgalin ‘İsrail ordusunu içinden çıkılmaz bir şehir savaşının içine çekebileceğinden’ ve güney Lübnan’daki Hizbullah güçleriyle “’daha geniş bir çatışmaya’ yol açabileceğinden endişe ediyor.

Haberde ayrıca, işgalin tek bir büyük operasyonla mı yoksa bir dizi küçük operasyonla mı yapılacağı konusunda da tartışmalar olduğu belirtiliyor ve “İsrail’in Gazze’yi ele geçirmesi halinde Gazze’yi kimin yöneteceğine dair sorular da var,” deniyor.

Haberde gecikmenin sorumlusu olarak, harekâta onay vermeyi reddederek ‘üst düzey yetkilileri kızdıran’ Başbakan Binyamin Netanyahu gösteriliyor. Zor durumdaki başbakanın, popülaritesi zaten düşerken bir başka güvenlik başarısızlığından sorumlu tutulmamak için ‘savaş kabinesi üyelerinin oybirliğiyle onayını’ istediği bildiriliyor.