İsrail ordusu, kendi ‘Arap vatandaşları’ ile savaşmaya hazırlanıyor

İsrailli kamu yayıncısı Kan’ın Pazartesi günü bildirdiğine göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi’nin kapalı bir toplantısında İsrail ordusunun (IDF) aynı anda birçok cephede yürütülen bir savaş bağlamında Arap İsrail toplumu içinde çatışmaların patlak vermesini simüle eden tatbikatlar gerçekleştirdiğini söyledi.

İsrailli lider geçtiğimiz Salı günü komite toplantısına katıldı. Yaptığı açıklamalar, IDF’nin sadece cephelerde savaşmak için değil, aynı zamanda İsrail nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan İsrail’in kendi Filistinli Arap vatandaşlarına karşı da eğitim aldığını doğruluyor.

İsrail ordusunun bu türden bir senaryo için yaptığı hazırlıklar, 1956’da Mısır’a yönelik İngiliz, Fransız ve İsrail üçlüsünün saldırısı sırasında Kafr Kasım’da yaşanan katliamın ardından bölge sakinlerini yerlerinden etme girişimini anımsatıyor. Kafr Kasım katliamı, 29 Ekim 1956’da İsrail Sınır Polisi (Magav) tarafından, sokağa çıkma yasağı sırasında işten dönen Filistinli sivillerin öldürülmesiyle hatırlanıyor. Katliamda 19’u erkek, 6’sı kadın ve 23’ü 8-17 yaş arası çocuk ve bir de anne karnındaki bebek olmak üzere toplam 49 kişi öldü.

Kan, Netanyahu’nun komiteye verdiği brifingde değil, komite üyelerinin sorularına verdiği yanıtlarda bu konuya değindiğini kaydetti. İsrail ordusunun Arap toplumundaki unsurların ‘devlete karşı savaşa katılması’ ihtimaline karşı hazırlık yapıp yapmadığına dair bir soru soruldu. Netanyahu ise, “Bu, İsrail ordusunun çok cepheli savaş hazırlıklarının bir parçası olarak eğitimini aldığı bir senaryodur,” şeklinde cevap verdi.

Netanyahu, Arap toplumundaki tarafların da katılacağı çok cepheli bir savaşa hazır olup olmadıklarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da şunları söyledi: “İsrail ordusu buna hazırlanıyor ve on askeri tabur bunun için eğitim alıyor. Her ne kadar yeterli olmasa da, tam da o gün için hazırlanıyorlar.”