İsrailli düşünce kuruluşlarından Hizbullah ile savaşa dair ‘ürpertici’ rapor

İsrailli medya organı Calcalist’in 12 Şubat’ta bildirdiğine göre, bir grup İsrailli düşünce kuruluşu, ‘İsrail’in Hizbullah’la savaşta karşı karşıya olduğu tüyler ürpertici gerçekliği’ inceleyen ayrıntılı bir rapor hazırlamak için işbirliği yaptı.

7 Ekim’de savaşın patlak vermesinden önce hazırlanan 130 sayfalık rapor, İsrail’in çok cepheli bir savaş durumunda hazırlık düzeyini inceleyen 100’den fazla terör uzmanı, eski üst düzey güvenlik yetkilisi, akademisyen ve hükümet yetkilisinden oluşan altı düşünce kuruluşunun çalışması.

Rapora göre, Hizbullah ile topyekûn bir savaş durumunda İsrail’in karşı karşıya kalacağı pek çok tehdidin başında, hava üsleri de dahil olmak üzere İsrail askeri üslerine ve şehirlerine yağacak ve İsrail’in füze savunmasını ezecek binlerce roket ve hassas füze yer alıyor.

Calcalist, raporda Hizbullah saldırılarının ‘İsrail’de hem cephe hattında hem de iç cephede binlerce can kaybı da dahil olmak üzere büyük bir yıkıma yol açacağını, kamuoyunda paniğe yol açacağını, çok cepheli saldırının temel amacının IDF’nin [İsrail Savunma Kuvvetleri] hava savunma sistemlerini çökertmek olacağını’ öngördüğünü belirtti.

Rapora göre Hizbullah, Demir Kubbe bataryalarını yok etmek için hassas güdümlü mühimmat ve başıboş mühimmat, insansız hava araçları ve standoff füzeleri gibi silahlar kullanacak.

Araştırmanın başını çeken Profesör Boaz Ganor, Hizbullah’ın roket ve füze tehdidi ile ilgili olarak, “Yaklaşık 150.000 roket ve füzeden oluşan bir cephanelikleri var ve çalışma varsayımımız, savaşın her günü bize yaklaşık 3.000 roket fırlatacakları ve tahminlerimize göre yaklaşık 21 gün süreceği,” dedi.

Raporda, İsrail’in böyle bir savaşı yine de kazanacağı iddia edilirken, bununla birlikte İsrail halkının güvenlik beklentilerinin ‘paramparça’ olacağı ve İsrail’in misilleme tehdidinin Hizbullah’ın roket ve füze atışlarını caydırmak için yeterli olmayacağı belirtildi.

Calcalist, “Hizbullah, Lübnan sınırındaki kasaba ve köyleri ve IDF karakollarını ele geçirmek için yüzlerce Rıdvan komandosu gönderdiğinde kaos yoğunlaşacak. IDF, İsrail topraklarında savaşmak zorunda kalacak ve Lübnan’daki karadaki operasyonlardan fırlatma alanlarının kontrolünü ele geçirme çabalarını yönlendirecek,” dedi.

Raporda, İsrail’in, ‘Direniş Ekseni’ni oluşturan Irak, Yemen ve Gazze’den diğer silahlı grupların saldırılarıyla karşı karşıya kalacağı belirtildi.