Blinken: İran’a yanıt vereceğiz ama daha geniş bir tırmanış istemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un hafta sonu üç askerin ölümüne neden olan saldırıya vereceği yanıtı değerlendirirken, Ortadoğu’nun 1973’ten bu yana en ‘tehlikeli’ koşullarıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında, “Bu, Ortadoğu’da inanılmaz derecede değişken bir zaman. En azından 1973’ten bu yana ve muhtemelen ondan önce bile, bölgede karşı karşıya olduğumuz kadar tehlikeli bir durum görmediğimizi iddia ediyorum,” dedi. 1973, İsrail ile Arap devletleri arasındaki Yom Kippur savaşının yaşandığı yıl.

Blinken, “Yanıt vereceğiz. Ve bu yanıt çok seviyeli olabilir, aşamalar halinde gelebilir ve zaman içinde sürdürülebilir,” diye konuştu. Ancak dışişleri bakanı, ABD’nin ‘daha geniş bir tırmanışı önlemek’ istediği konusunda da ısrar etti.

ABD savunma yetkilileri, pazar günkü saldırının, IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olarak 350 ABD askeri personeline ev sahipliği yapan Ürdün’ün Suriye sınırına yakın Kule 22 karakolunu vurarak en az 40 askerin de yaralandığını söyledi.

Yetkililer, insansız hava aracının sabahın erken saatlerinde askerlerin yaşadığı ve uyuduğu bir bölgeye çarptığını, bunun da zayiat oranının bu kadar yüksek olmasının bir nedeni olduğunu söyledi.

Yetkililer, ABD ordusunun olayı ve tek yönlü saldırı uçağının nasıl bu kadar çok zayiata neden olabileceğini daha iyi anlamaya çalıştığını söyledi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, “Tek yönlü bir saldırı insansız hava aracının savunmamızdan nasıl kaçabildiğini anlamaya çalışıyoruz,” dedi.

ABD’li yetkililer, insansız hava aracı saldırısından kimin sorumlu olduğunu hâlâ değerlendirdiklerini, fakat Irak merkezli Ketaib Hizbullah ile ‘bağlantılar gördüklerini’ söyledi. Singh, “Ketaib Hizbullah’ın ayak izleri var, ancak bu konuda nihai bir değerlendirme yapmıyoruz; buradaki ekiplerimiz analiz yapmaya devam ediyor,” dedi.