Siyonist konferanstan Filistinlileri tehcir talebi

İsrail’de bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere binlerce katılımcı, pazar gecesi siyonist yerleşimcilerin Gazze’ye yeniden yerleştirilmesi çağrısında bulunan konferans için Binyanei Ha’uma Uluslararası Kongre Merkezinde (ICC) bir araya geldi.

Haaretz’in haberine göre ICC’nin devasa lobisi, ‘İsrail’in Zaferi Konferansı’ başlıklı toplantıya katılan siyonistleri ‘yerleşim gruplarına’ kaydolmaya davet eden pankartlarla doluydu.

İlgilenenler, Refah yakınlarına yerleşmeyi planlayan ultra-Ortodoks bir grup ve Gazze Şeridi’nde bir ‘yeşil şehir’ kurmayı planlayan ‘Yeni Gazze’ grubu arasından ‘seçim’ yapabiliyorlardı. İkincisi, ‘Yahudi şehri Gazze’nin herkese açık ve İsrail toplumunun tüm kesimlerini birleştiren yeşil bir teknoloji şehri olarak yeniden inşasında yer almak için hayatta bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat’ sunuyor.

Duvarlardan birinde, 2005’te Gazze’den çekilme sırasında dağıtılan Katif Bloğu yerleşimlerinin isimlerinin yazılı olduğu devasa bir Gazze haritası asılıydı; bunların yanında gelecekteki planlanan yerleşimlerin isimleri vardı. Organizatörlerden biri, Gazze’ye yerleşmeyi planlayan altı grubun her biri için düzinelerce ailenin kayıt yaptırdığını söyledi.

Samiriye Bölge Konseyi başkanı Yossi Dagan ise sahneden, “Benden sonra tekrar et: ‘Oslo Anlaşmaları öldü, İsrail Halkı yaşıyor’,” diye bağırdı.

Seyirciler arasında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Orit Strock (Dini Siyonizm), İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben-Gvir, Amichai Eliyahu ve Yitzhak Wasserlauf (Otzma Yehudit), Haim Katz, Amichai Chikli, Shlomo Karhi (Likud) ve diğerleri dahil olmak üzere koalisyondan üst düzey isimler ve Knesset üyeleri de dahil olmak üzere bakanlar vardı.

En büyük alkış, Gazze’deki askerlerin Gazze Şeridi’ne yeniden yerleştirilmesi çağrısında bulundukları, “Masum yok,” diye bağırdıkları veya Katif bloğu için pankartlarla fotoğraf çektirdikleri videolara geldi. Haaretz’e göre kalabalık ‘sağır edici çığlıklarla ve ıslıklarla’ cevap verdi.

‘Rock yıldızı gibi karşılanan’ Otzma Yehudit partisinin başkanı Itamar Ben Gvir, seyircilerle coşkulu bir şekilde dans ettikten sonra bağırışlar, ıslıklar ve ‘Teröristlere ölüm’ çığlıkları eşliğinde sahneye çıktı.

Ben-Gvir, konferansta yaptığı konuşmada, ‘teröristlerin idam edilmesi’ ve Gazzeliler için ‘göç’ olarak adlandırdığı şeyin teşvik edilmesi çağrısında bulundu. ‘Kaçmanın savaş getirdiğini’ söyleyen Ben-Gvir,  “Başka bir 7 Ekim istemiyorsak, eve dönmemiz ve bölgeyi kontrol etmemiz gerektiğini, ayrıca [Gazzeliler için] göçü teşvik etmek ve teröristler için ölüm cezası gibi ahlaki, Tevrat ve Yahudi şeriatına uygun bir mantık önermemiz gerektiğini zaten gördük ve anladık,” dedi.

Konferansa katılan seyircilerden biri, “Sadece transfer barış getirecek,” yazan bir pankart tutarak Filistinlilerin tehcirini savunduğunu dile getirdi.

Likudlu İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Gazze’deki Filistinlilerin ‘transferini’ (kendi sözleriyle ‘gönüllü göç’) ‘Hamas’ın Nazilerinden ağır bir bedel ödemenin ve güvenliği sağlamanın tek yolu’ olduğunu savundu. Karhi, ‘gönüllülük’ kelimesini şu şekilde açıkladı: “‘Gönüllülük’, bazen [birine] rıza gösterene kadar empoze ettiğiniz bir durumdur.”