Çin Ortadoğu’nun dışişleri bakanlarını ağırlıyor: Gündem Gazze

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Pazartesi ve Salı günleri Pekin’i ziyaret edenler arasında Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Filistin Yönetimi’nden üst düzey dış politika yetkililerinin de bulunduğu belirtildi. Verilen katılımcı listesine göre İran görüşmelerde yer almıyor.

Açıklamaya göre görüşmelerde sivillerin korunması ve Filistin sorununa adil bir çözüm bulunması konuları ele alınacak. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazartesi günü ziyaretçilerle birlikte katıldığı bir medya etkinliğinde uluslararası toplumun Gazze’deki ‘trajedilerin daha da ileri gitmesini engellemek için etkili ve inandırıcı tedbirler alması’ gerektiğini söyledi.

Çin’in ‘Filistin sorununun adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması’ için çalıştığını da sözlerine ekleyen Wang Yi, ülkesinin özel olarak neler yaptığına ilişkin ayrıntı vermedi.

Filistin temsilcisi sert konuştu

Arap ve Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin diplomatlarının Pazartesi günü Pekin’de Çinli mevkidaşlarıyla bir araya geldiği sırada Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail’in Filistin halkının ‘tarihi topraklarındaki’ varlığını sona erdirmeye çalıştığını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Filistinlilerin Gazze Şeridinden çıkarılmasının bölgede ve dünyada barış, güvenlik ve istikrarı tehdit edeceğini söyledi. Sözcü, “Mısır, Refah sınır kapısından Gazze Şeridine yardım sokmak için her türlü çabayı gösteriyor, fakat İsrai’in yardım girişini engelleme politikası, Filistinlileri bombardıman ve kuşatmanın ağırlığı altında şeridi terk etmeye zorlamayı amaçlayan sistematik bir politikadır,” dedi.