ABD: Hamas ile rehine müzakerelerinde sona yaklaşılıyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonu sırasında kaçırılan rehineleri serbest bırakması için yapılacak anlaşma ‘yakın olduklarını’ ve Gazze’deki çatışmalara birkaç günlük ara verilmesini gerektireceğini söyledi.

Finer Pazar günü NBC’nin ‘Meet the Press’ programına verdiği mülakatta “Bu anlaşmayı yapmaya uzun zamandır, belki de bu sürecin başından bu yana hiç olmadığımız kadar yakınız,” dedi. Finer, son günlerde ve saatlerde kaydedilen “’önemli ilerlemenin’ ardından müzakerelerin “’çok hassas bir aşamaya geldiğini’ söyledi.

Finer, “Bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz, ancak henüz bitmiş değil,” dedi. Bildirilene göre görüşülen konular arasında İsrail’in de dahil olduğu bir esir değişimi de var. Finer, rehinelerin güvenli bir şekilde savaş alanından çıkarılabilmesi için birkaç gün sürecek bir ‘duraklamanın’ gerekli olacağını söyledi.

İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog ise ABC’ye yaptığı açıklamada, “Rehineleri kurtarabilmek için çatışmalara birkaç gün ara vermekten bahsediyoruz,” dedi ve İsrail’in Hamas’ı ‘ortadan kaldırmaya’ yönelik askeri operasyonu durmayacak olsa da, ‘bir anlaşma yapıldığı takdirde önemli sayıda rehine için bir duraklama yapmaya hazır olduklarını’ söyledi.