ABD, Gazze’ye ‘geçici liman’ inşa ederken İsrail’e desteğini sürdürüyor

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında, ABD ordusunun deniz yoluyla insani yardım almak için Gazze’nin Akdeniz kıyısında geçici bir liman inşa edeceğini söyledi.

Kıbrıs adasına dayanan operasyonun planlanmasında, ABD askeri personelinin Gazze’de konuşlandırılmasını yer almıyor. Biden, Kongreye yaptığı açıklamada, ABD ordusuna Gazze kıyısında yiyecek, su, ilaç ve geçici barınak taşıyan gemileri almak için ‘geçici bir liman’ kurmak üzere acil bir misyona liderlik etmesi talimatını verdiğini söyledi.

Yetkililer, Washington’un kapasiteye ve fonlara katkıda bulunacak uluslararası bir ülkeler koalisyonu oluşturmak için Avrupalı ve bölgesel ortaklar ve müttefiklerle birlikte çalışacağını söyledi.

İsrail ile koordinasyon

İsrailli bir yetkili, İsrail’in Gazze kıyılarında ‘geçici bir limanın konuşlandırılmasını tam olarak desteklediğini’ ve operasyonun ‘iki taraf arasında tam koordinasyonla’ gerçekleştirileceğini söyledi.

Konuşmadan önce plan hakkında gazetecilere bilgi veren üst düzey yönetim yetkilileri ise Mısır’da devam eden ateşkes görüşmelerinin ertelendiğini söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre bir yetkili, Mısır’daki müzakerelerin durmasına atıfta bulunarak, anlaşmanın ‘şu anda masada olduğunu ve geçen haftadan daha uzun bir süredir devam ettiğini’ söyledi ve geçici ateşkesin ‘Gazze halkına acil yardım getirmek için’ gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Biden konuşmasında 30.000’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi ve “Çoğu Hamaslı değil. Binlercesi ve binlercesi masum kadın ve çocuklar,” dedi.

ABD’den etnik temizliğe sessiz destek

Öte yandan ABD’nin işgal güçlerine verdiği askeri destek hız kesmeden sürüyor.

Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, ABD hükümeti, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e gizlice 100’den fazla silah sevkiyatı yaptı ve Kongreye haber vermeden on binlerce hassas güdümlü mühimmat, küçük çaplı bombalar, sığınak avcıları, küçük silahlar ve diğer ölümcül silahları teslim ederek Gazze’deki Filistinlilere yönelik etnik temizliği destekledi.

WSJ’ye konuşan ABD’li yetkililer, “Yönetim, İsrail’e 100’den fazla tekil silah transferi düzenledi, ancak Kongreye, genellikle incelenmek üzere senatörlere sunulan ve daha sonra kamuya açıklanan büyük yabancı silah satış süreci kapsamında yapılan iki sevkiyatı resmi olarak bildirdi,” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, acil durum yetkisi kullanarak kamuoyuna açıklanan iki silah transferini onaylamak için Kongreyi baypas etti. Bununla birlikte, düzinelerce başka transferi gizlemek için Beyaz Saray, ‘ABD stoklarından çekmeyi, daha önce onaylanmış teslimatları hızlandırmayı ve yönetimin Kongreyi bilgilendirmesini gerektiren bir dolar eşiğinin altına düşen daha küçük partiler halinde silah göndermeyi’ içeren mekanizmalara güvendi.