İsrail medyası: İsrail, Filistinlileri kabul etmeleri için Afrika devletleriyle müzakere ediyor

İsrailli gazete Zman Yisrael’in Çarşamba günü bildirdiğine göre, İsrailli yetkililer, Gazze’deki Filistinlileri kabul etmesi için birkaç Afrika ülkesiyle gizli görüşmelerde bulunuyorlar. 

Haberde, Gazze’yi Filistinlilerden arındırma politikasının ‘yavaş yavaş hükümetin ve koalisyonun önde gelen ve resmi politikası haline geldiği’ belirtildi. 

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamaliel, Salı günü Zman Yisrael’e verdiği demeçte, ‘gönüllü göçün savaştan sonraki gün için en iyi ve en gerçekçi plan olduğunu’ savundu.

Zman Yisrael’in haberine göre, ‘Kongo’, binlerce Filistinli mülteciyi kabul etmeye istekli görünüyor. Haberde ‘Kongo’dan kastın Demokratik Kongo Cumhuriyeti mi yoksa Kongo Cumhuriyeti mi olduğu belirtilmiyor. 

İsrail hükümeti, Filistinlilerin Gazze’den etnik temizliğe tabi tutulmadığını, bunun yerine hareketin ‘gönüllü bir göç politikası’ olacağını propaganda etmek istiyor.

Haberde, İsrail kabinesinin Salı günü gündeme getirdiği bir diğer seçeneğin de Suudi Arabistan ile potansiyel olarak binlerce Filistinliyi almak için müzakere etmek olduğu belirtildi. Bununla birlikte Suudi Arabistan’ın İsrail’in Gazze Şeridini etnik olarak temizlemesine yardım etmek istemesi pek olası görünmüyor. 

İsrail’in son planı, 1903’te Avrupa’daki Yahudilere bugünkü Kenya’nın bir bölümünde kendilerine ait bir devlet sunmayı amaçlayan ‘Uganda Planı’ adlı İngiliz planını hatırlatıyor. 

Sonunda reddedilen teklif, Rus imparatorluğundaki pogromlara bir yanıttı ve bölgenin Yahudi halkı için zulümden bir sığınak olabileceği umuluyordu.