ABD, İsrail’deki İran’a karşı gizli üssünü genişletiyor

Aksa Tufanı operasyonunun başlamasından iki ay önce Pentagon, İsrail’in Negev çölünün derinliklerinde, Gazze’ye sadece 32 km uzaklıkta bulunan gizli bir üsse ABD askerleri için tesisler inşa etmek üzere milyonlarca dolarlık bir sözleşme imzaladı.

The Intercept’in elde ettiği belgelere göre kod adı ‘Site 512’ olan ve uzun süredir faaliyet gösteren ABD üssü, İsrail’e yönelik füze saldırılarına karşı gökyüzünü izleyen bir radar tesisi. 7 Ekim’de Aksa Tufanı ile birlikte binlerce Gazze’den binlerce roket fırlatıldığında ise Site 512 hiçbir şey fark etmemişti, çünkü üssün ‘gözleri’ İran’a odaklanmıştı.

Habere göre ise ABD ordusu, Negev’deki Har Qeren Dağı’nın tepesinde yer alan gizli üs Site 512’de, hükümet kayıtlarında ‘yaşam destek tesisi’ olarak tanımlanan inşaatı sessizce ilerletiyor. Başkan Joe Biden ve Beyaz Saray, Gazze savaşında İsrail’e ABD askeri gönderme planları olmadığında ısrar etse de, İsrail’de gizli bir ABD askeri varlığı zaten mevcut. Üstelik hükümet sözleşmeleri ve bütçe belgeleri bu varlığın giderek büyüdüğünü gösteriyor.

Daha önce kamuoyuna duyurulmayan ya da haberlere konu edilmeyen 35,8 milyon dolarlık ABD askeri tesisi, Pentagon’un 2 Ağustos’ta yaptığı bir sözleşme duyurusunda üstü kapalı bir şekilde anıldı. Her ne kadar Savunma Bakanlığı tesisin gerçek niteliğini gizlemek için çaba sarf etmiş olsa da The Intercept tarafından incelenen bütçe belgeleri tesisin Site 512’nin bir parçası olduğunu ortaya koyuyor.

ABD’nin İsrail’deki askeri varlığının resmen kabul görmesi, iki ülkenin 2017 yılında ‘İsrail topraklarındaki ilk Amerikan askeri üssü’ olarak nitelendirilen bir askeri alanın açılışını yapmasıyla gerçekleşti. İsrail Hava Kuvvetleri’nden Tuğgeneral Tzvika Haimovitch bunu ‘tarihi’ olarak nitelendirmişti. Haimovitch, “İsrail Devleti’nde, İsrail Savunma Kuvvetleri’nde ilk kez bir Amerikan üssü kurduk,” demişti. Bir gün sonra ABD ordusu buranın bir Amerikan üssü olduğunu reddetmiş ve sadece bir İsrail üssünde çalışan ABD hizmet mensupları için bir ‘yaşam tesisi’ olduğunu öne sürmüştü.

512 numaralı saha daha önce ’işbirliğine dayalı güvenlik bölgesi’ olarak adlandırılmıştı. Fakat Site 512, Filistinli örgütlerin İsrail’e yönelik ‘tehdidine’ karşı değil, İran’ın orta menzilli füzelerinin yarattığı tehlikeye karşı kuruldu.