Blinken son bir ayda üçüncü kez İsrail’e gitti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonundan bu yana üçüncü ziyareti için 3 Kasım’da İsrail’e gitti.

Ürdün’deki Arap zirvesine gitmeden önce aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da bulunduğu bir dizi üst düzey İsrailli yetkiliyle görüşecek. Blinken’ın 5 Kasım’da da Ankara’ya geleceği iddia ediliyor.

Blinken yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, “Gazze’deki erkek, kadın ve çocukların zarar görmesini en aza indirmek için atılabilecek ve atılması gereken somut adımlar hakkında konuşacağız. Bu, ABD’nin kendini vakfettiği bir konudur,” dedi.

Yıkılmış bir binanın enkazından çıkarılan Filistinli bir çocuğu gördüğünde, bunun kendisini ‘İsrail’de ya da başka bir yerde bir çocuk görmek kadar derinden etkilediğini savunan bakan, “Dolayısıyla bu bizim yanıt verme yükümlülüğümüz olan bir şey ve yanıt vereceğiz,” iddiasında bulundu.

Ürdün’deki Arap zirvesinde Blinken, ‘Hamas’ın yenilgisinden sonra Gazze’nin nasıl yönetileceğine’ dair planları tartışacak. Blinken, “Ertesi güne odaklanmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu hafta sonu boyunca yapacağımız görüşmelerde, özellikle zaman içinde iki halk için iki devlete nasıl ulaşabileceğimize odaklanacağımızı umuyorum,” dedi.

Blinken, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın Cuma günü yapması beklenen konuşması öncesinde İsrail’e geldi.