ABD, Kıbrıs’taki İngiliz üssünden İsrail’e gizlice silah veriyor: Türkiye’den de kargo taşınıyor

ABD, Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’taki hava üssünü kullanarak Avrupa’nın dört bir yanından İsrail’e silah taşıyor.

İsrail gazetesi Haaretz, 40’tan fazla ABD nakliye uçağı, 20 İngiliz nakliye uçağı ve yedi ağır nakliye helikopterinin İngiltere’nin Kıbrıs’taki üslerinden Ağrotur’a (Akrotiri) uçarak teçhizat, silah ve kuvvet taşıdığını bildirdi.

Ağrotur’daki hava üssü uzun zamandır Ortadoğu’daki İngiliz askeri operasyonları ve bombardıman kampanyaları için hazırlık noktası olageldi. Tel Aviv’e 180 mil uzaklıkta bulunan üs 40 dakikalık bir uçuş süresine sahip. Kıbrıs’ın batısında bulunan Ağrotur ve doğusunda bulunan Dikelya, Birleşik Krallık’ın ‘denizaşırı toprağı’ sayılıyor ve bölgedeki en kritik iki İngiliz üssünü barındırıyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki İngiliz topraklarında yaklaşık yarım asırdır bir üssü var, ancak bu üssün büyüklüğü Atlantik’in her iki yakasındaki kamuoyundan uzun süre gizli tutuldu.

Haaretz’in haberine göre bu uçaklara Avrupa’daki ABD ve NATO’ya ait stratejik depolardan kargo yüklendi. ABD uçuşlarının yaklaşık yarısının ‘askeri yardım teslimatı’ olduğu söyleniyor. 

Declassified’da yer alan habere göre ise, bu ABD silah ve ekipmanları Ağrotur’a muhtemelen Türkiye, İspanya ve Almanya’daki ABD üslerinden teslim edildi.

18 ve 24 Ekim tarihlerinde ABD, İspanya’nın güneyindeki Rota hava üssünden Ağrotur’a iki büyük C-17A Globemaster askeri nakliye aracı uçurdu. ABD 25 Ekim’de NATO’nun hava komutanlığının bulunduğu Almanya’daki Ramstein hava üssünden Ağrotur’a bir C-17 daha uçurdu. 

C-17 134 personel ve Abrams tankları ve Black Hawk helikopterleri de dahil olmak üzere pek çok askeri teçhizatı taşıma kapasitesine sahip. ABD ordusu C-17’nin rolünün ‘potansiyel bir savaş alanına yakın etkili bir muharebe gücünü hızla yansıtmak ve sürdürmek’ olduğunu belirtiyor.

5 Kasım’da bir ABD C-130J Hercules askeri nakliye uçağı Türkiye’nin güneyindeki Adana’dan Ağrotur’a uçtu. Hercules 128 muharip asker ve 19.600 kg kargo taşıyabiliyor.

Declassified, Gazze bombardımanı başlamadan önceki iki ay içinde bu üslerden gelen hiçbir ABD Hava Kuvvetleri (USAF) uçağı bulamadı. 

Haaretz’in haberine göre İsrail’in güneyinde Negev Çölü yakınlarında bulunan Nevatim Hava Üssüne inen ABD uçakları İsrail ordusuna silah sevkiyatı yaptı. Ayrıca Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanına inen ABD uçakları da diğer şeylerin yanı sıra zırhlı araçlar taşıdı.

Declassified ayrıca son 12 gün içinde Ağrotur’dan kalkan ve İsrail’e giden dört ABD Hava Kuvvetleri (USAF) uçağı buldu. Uçaklar İspanya’nın CASA ve Endonezya’nın IPTN şirketleri tarafından ortaklaşa geliştirilen CN-35 ve C-295 askeri nakliye uçaklarıydı. Uçakların askeri görevleri arasında deniz devriyesi, gözetleme, personel ve silah nakli yer alıyor. C-295 71 asker ve 9.250 kg yük taşıyabiliyor

Bir başka USAF uçağı 8 Kasım gecesi geç saatlerde Ağrotur’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçtu ve bir saat sonra tekrar Ağrotur’a döndü. Uçakta ne olduğu bilinmiyor. 

Haaretz, Kıbrıs’ın, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları için ‘en önemli uluslararası güç ve teçhizat konuşlandırmasını’ sağladığını yazıyor. Declassified kısa süre önce 33 Birleşik Krallık askeri nakliye uçağının 11 Ekim’den bu yana, iki hafta boyunca her gün olmak üzere Ağrotur’dan Tel Aviv’e uçtuğunu ortaya çıkardı.