Ürdün, İsrail ile enerji karşılığı su anlaşmasını iptal etti

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi 16 Kasım’da yaptığı açıklamada İsrail ile imzalanan ‘enerji karşılığı su’ anlaşmasının Tel Aviv’in Gazze’de yürüttüğü savaş nedeniyle ilerlemeyeceğini duyurdu.

Safadi Al-Jazeera’ya verdiği röportajda, “Bu anlaşmayı artık imzalamayacağız. İsrail Gazze’de çocukları öldürmeye devam ederken Ürdünlü bir bakanın İsrailli bir bakanın yanında oturup su ve elektrik anlaşması imzaladığını hayal edebiliyor musunuz?” diye sordu. 

Kasım 2021’de Dubai’’de ABD’nin himayesinde imzalanan enerji karşılığı su anlaşması, İsrail’in Ürdün’de bir tuzdan arındırma tesisi kurmasını, karşılığında da bir Emirlik şirketi tarafından inşa edilen güneş enerjisi santralinden elektrik üretmesini öngörüyordu.

1994 yılında İsrail ile imzalanan barış anlaşması hakkında konuşan Safadi, Amman’ın Filistin halkını desteklemek için ‘hiçbir şey yapmaktan çekinmeyeceğini’ söyledi.

Safadi, “Biz barış anlaşmasını 1994 yılında Oslo Anlaşmalarının imzalanmasının ardından iki devletli bir çözümün tesis edilmesine yönelik daha geniş bir Arap çabasının parçası olarak imzaladık. Bu başarılamadı. Aksine İsrail anlaşmanın kendisine düşen kısmını yerine getirmedi. Barış anlaşması artık raflarda tozla kaplı bir belge olarak kalacak,” dedi.

İsrail’in tüm bölgeyi ‘cehenneme sürüklediğini’ ve bu savaşın devam edemeyeceğini savunan Ürdünlü bakan, “[İşgal altındaki] Batı Şeria’nın yandığını, yerleşim terörünün ve Lübnan ile kuzey cephesinin tırmandığını görüyoruz […] İsrail’in yaptıkları, normal ve barışçıl ilişkilerin olamayacağı bir nefret ortamı yarattı,” ifadelerini kullandı.

Safadi, saygı duydukları bir halklarının olduğunu ve Ürdün devleti olarak kendi kamuoylarına ve duruşa sahip olduklarını belirterek, iç kamuoyu baskısına işaret etti.